Ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar putea avea consecințe devastatoare pentru recuperarea economiei globale, a avertizat marți Fondul Monetar Internațional (FMI), care a adăugat un eventual Brexit pe lista principalelor amenințări cu care se confruntă în acest an marile economii ale lumii, alături de încetinirea creșterii în China, volatilitatea piețelor financiare și riscuri de natură geopolitică.
Britanicii vor decide, la un referendum programat pentru 23 iunie, dacă Marea Britanie va rămâne membră a Uniunii Europene.
"Referendumul din iunie a generat deja o stare de incertitudine printre investitori. Un eventual Brexit ar putea avea consecințe negative severe la nivel regional și global, prin prisma întreruperii relațiilor comerciale tradiționale", se arată în ediția din aprilie a raportului World Economic Outlook întocmit de FMI.
CITEȘTE ȘI România a blocat BEI: State din Africa, Caraibe și Pacific nu pot primi 30 mld. euro, așteptând semnături de la BucureștiInstituția financiară a revizuit marți în scădere estimările privind creșterea economiei mondiale pentru a doua oară în acest an. Potrivit noilor proiecții, economia globală va avansa cu 3,2% în 2016, comparativ cu o creștere de 3,4% preconizată în ianuarie și de 3,6% în ediția din octombrie 2015 a raportului. Pentru anul viitor, prognoza a fost redusă la 3,5%, de la 3,6% în ianuarie și 3,8% în octombrie anul trecut.
Economia SUA ar urma să crească cu 2,4% în acest an și cu 2,5% anul viitor, se arată în raport. În ianuarie, FMI estima un avans economic de 2,6% pentru ambii ani.
Printre cele mai mari riscuri cu care se confruntă economia mondială în acest an se numără apariția unor noi turbulențe pe piețele financiare, accelerarea ieșirilor de capital din țările în curs de dezvoltare, încetinirea economiei chineze, un eventual Brexit, precum și adoptarea de politici naționaliste și protecționiste ca urmare a temerilor generate de atacuri teroriste, potrivit FMI.