Dreptul Cargill Agricultură SRL de a primi dobânzi în cuantum de peste 30 de milioane de lei pentru nerambursarea în termenul legal a TVA a fost recunoscut de Înalta Curte de Casație și Juștiție, care a respins recursul ANAF împotriva unei sentințe pronunțate de Curtea de Apel București, informează un comunicat al societății de avocați D&B David și Baias, care a asistat societatea.
„Instanța supremă a înlăturat argumente invocate pe fond de ANAF pentru a justifica întârzierea în soluționarea cererii. Astfel, s-a respins susținerea ANAF că termenul de 45 de zile pentru soluționarea cererilor de rambursare ar fi unul de recomandare. Acceptarea unei asemenea susțineri ar fi fost în contradicție cu însăși esența contenciosului administrativ, reflectată în jurisprudența constantă a instanței supreme în privința acțiunilor în obligarea administrației fiscale să soluționeze contestațiile fiscale, atunci când acestea încalcă termenul legal de soluționare a cererilor”, a declarat Dan Dascălu, Avocat Partener D&B David și Baias.
De asemenea, Curtea de Apel București a considerat neîntemeiate susținerile ANAF, conform cărora depășirea termenului de 45 de zile pentru soluționarea rambursării TVA s-ar fi realizat cu respectarea dispozițiilor legale. Printre altele, s-a reținut că ANAF nu poate susține că derularea inspecției fiscale ca urmare a schimbării categoriei de risc fiscal al societății, la mai bine de 10 luni de la data depunerii deconturilor de TVA, ar fi constituit un motiv pertinent care să justifice prelungirea termenului de 45 de zile de soluționare a cererii de rambursare. Legea prevede obligativitatea realizării analizei de risc în maximum 15 zile de la data depunerii deconturilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“În acord cu practica instanțelor naționale din alte cauze de dobânzi, a fost reliefată în sentința de fond și importanța rambursării la termen a TVA, astfel cum este ea dedusă din jurisprudența europeană care protejează contribuabilii de orice fel de abuzuri ale statului din această perspectivă. Esențială în acest context a fost hotărarea Curții de Justiție a Uniunii Europene din Cauza Rafinăria Steaua Romană C-431/12 (reprezentată de D&B David și Baias în cauza respectivă), în care s-a reliefat că pentru contribuabil este total nerelevant motivul pentru care rambursarea excedentului de TVA a intervenit cu întârziere”, a precizat Dan Dascălu.
Litigiul dintre Cargill și ANAF a început în 2009, când Fiscul a respins cererea de acordare de dobânzi formulată de societate, după ce tergiversase mai bine de un an o solicitare de rambursare a TVA în cuantum de peste 100 milioane de lei.
Potrivit Codului de procedură fiscală, rambursarea de TVA are loc în termen de 45 de zile de la depunerea decontului negativ de taxă de către o societate. Aceeași lege prevede că rambursarea se face după efectuarea unei inspecții fiscale dacă sumele cerute depășesc 45 mii lei.
Întârzierile în soluționarea cerererilor de rambursare au dus la deschiderea unei proceduri de infringement (încălcarea tratatului de aderare) din partea Comisiei Europene împotriva României. ANAF a intensificat inspecțiile fiscale în acest domeniu și a reușit, recent, să închidă această procedură. În prezent, conform datelor de pe pagina de internet a instituției, 2.305 deconturi, reprezentând 19% din numărul total de cereri, sunt cu termenul depășit.
Pentru sumele recuperate cu întârziere de la buget, cum sunt și cele din rambursarea de TVA, societățile au dreptul să solicite dobânzi de întârziere de la ANAF, de 0,03% pe zi, însemând 10,95% anual. Din 2016, potrivit noului Cod de procedură fiscală, aceste dobânzi scad la 0,02% pe zi, respectiv 7,3% anual.