Ministerul Finanțelor a împrumutat de la bănci 3,35 miliarde de lei prin două emisiuni de obligațiuni. Finanțele au depășit cu mult prospectul anunțat și au profitat de cererea ridicată din partea băncilor.
Primele emisiuni de obligațiuni pe piața internă din 2023 intră direct în topul celor mai mari sume împrumutate într-o singură zi în lei, pe locul doi – pe primul loc fiind două împrumuturi de peste 5 miliarde de lei contractate în august anul trecut.
Seria de titluri cu scadența în aprilie 2026 a atras cerere de 1,75 miliarde de lei față de un prospect de 400 de milioane de lei. MFP a emis titluri de 1,37 miliarde de lei la un randament mediu de 7,3% pe an.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Pilonul II de pensii a încheiat 2022 pe minus în privința randamentului, pentru prima dată de la debutul sistemuluiObligațiunile scadente în aprilie 2036 au avut o cerere și mai ridicată, de 2,36 miliarde de lei, la un prospect de 400 de milioane de lei. Băncile au adjudecat titluri de 1,98 miliarde de lei la un randament mediu de 8,11%, în creștere cu 23 de puncte de bază față de acum o lună.
Randamentele la titlurile pe 10 ani au scăzut sub nivelul de 8% pe an în decembrie, dar au urcat pe finalul lunii. De la începutul lui 2023 acestea sunt din nou în scădere, evoluție comună cu cea din regiune și nu numai – randamentele titlurilor germane au scăzut cu 30 de puncte de bază în trei zile.
”Scăderea randamentelor însoțește o prăbușire a prețurilor la energie. Această tendință nu este nouă și este explicabilă prin vremea mai blândă decât de obicei în Europa și de temerile că economia va încetini, în particular în China, lucru susținut însă și de datele mai slabe privind producția manufacturieră în SUA.
CITEȘTE ȘI GRAFICE Preț minim record la energie în noaptea de Revelion. Minune de o ziAcest lucru a dus la un nou caz în care toate se apreciază, unde atât acțiunile cât și bondurile considerate mai sigure beneficiază de pe urma speranțelor că băncile centrale vor avea o misiune mai ușoară în a controla inflația”, arată o analiză a ING Bank.
Banca olandeză estimează că inflația a atins apogeul în România și Ungaria în decembrie și că, în ansamblu, băncile centrale au încheiat ciclul de creștere a dobânzilor – deși BNR ar putea majora cu încă 25 de puncte de bază rata cheie la 7%, în condițiile în care inflația a depășit din nou prognoza.
Guvernul trebuie să împrumute în acest an 160 de miliarde de lei pentru a acoperi deficitul bugetar estimat la 4,4% din PIB sau 68 de miliarde de lei și datoria ajunsă la scadență de 92 de miliarde de lei. Planul Finanțelor este să împrumute între 97 și 102 miliarde de lei din piața internă și alte 11-12 miliarde de euro din piața externă.