Fabricile de textile din Vrancea au trecut la concedieri. Majorarea salariului minim aduce noi vești proaste. „Capitala” de altădată a marilor producători de îmbrăcăminte

Fabricile de textile din Vrancea au trecut la concedieri. Majorarea salariului minim aduce noi vești proaste. „Capitala” de altădată a marilor producători de îmbrăcăminte
Profit.ro
Profit.ro
scris astăzi, 09:14

Fabricile de textile din județul Vrancea, unde se aflau cele mai multe unități de producție din sector din România, și-au redus drastic activitatea în ultima perioadă. A fost remarcată o scădere accelerată a numărului contractelor de muncă, atât la companii de dimensiuni medii sau mici, cât și mari, arată Termene.ro.

Cu toate că județul Vrancea nu mai este lider în privința numărului de fabrici de textile, se remarcă, însă, prin faptul că aici se află cele mai mari firme din domeniu. Cele mai multe firme cu profil textil se regăsesc în acest moment în București, Iași și Ilfov.

Urmărește-ne și pe Google News
Concedieri la EY. Zeci de angajați au fost dați afară CITEȘTE ȘI Concedieri la EY. Zeci de angajați au fost dați afară
Evenimente
24 octombrie - IMM-urile, oxigen pentru România
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Textilele, activitate importantă în Vrancea

Județul Vrancea este cunoscut pentru activitățile din viticultură, băuturi sau din agricultură, însă aici se află și mai multe fabrici de textile. Chiar dacă nu mai sunt așa de numeroase ca altădată, aceste unități de produse asigură circa 6.000 de locuri de muncă, în prezent, acoperite de localnici, dar și de muncitori aduși din județe învecinate cum ar fi Galați sau Brăila.

Contextul dificil de piață – creșterea costurilor de producție și pierderea unor contracte la extern, în condițiile în care majoritatea acestor fabrici lucrau în lohn pentru companii cu branduri celebre – a făcut ca activitatea să se restrângă și chiar în ritm alert în ultima vreme.

ANUNȚ Record de locuri de muncă subvenționate pentru integrarea șomerilor CITEȘTE ȘI ANUNȚ Record de locuri de muncă subvenționate pentru integrarea șomerilor

„Fabricile de confecții și-au redus activitatea și au micșorat numărul de salariați. Numărul de contracte de muncă este în scădere, ba chiar scădere accelerată, iar aceasta trebuie să fie un semnal de alarmă pentru toată lumea, pentru autorități, în primul rând, dar și pentru Guvern”, a declarat pentru Termene.ro Ion Roman, președinte al Patronatului Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Vrancea, organizație membră a Consiliului Național al IMM-urilor din România – CNIPMMR.

Majorarea salariului minim, încă o lovitură

Ion Roman avertizează că majorarea salariului minim brut de la 3.700 lei la 4050 de lei, începând cu 1 ianuarie 2025, va afecta multe firme, care oricum sunt la limită.

„Foarte multe domenii – și așa societățile mici și mijlocii au început să închidă, chiar și alea mai mari – sunt la limită. Dacă se mărește salariul minim cu 2-300 de lei, companiile nu vor putea să mai plătească ce obligații au la stat, care nu va mai avea de unde să ia bani….Am discutat recent cu niște firme, iar concluzia a fost că dacă se mai mărește salariul, înseamnă că oamenii vor închide sau vor reduce activitatea și vor da muncitorii afară. Deci, va fi foarte rău pentru noi toți, pentru societăți, în primul rând”, declară Roman.

Reprezentantul patronatului adaugă că statul ar trebui să mai „rearanjeze cheltuielile bugetare, să le scadă”, nu doar să majoreze salariul minim brut.

EXCLUSIV Acționarii Pago mută participațiile într-o firmă din Austria. O nouă rundă de finanțare pe SeedBlink CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Acționarii Pago mută participațiile într-o firmă din Austria. O nouă rundă de finanțare pe SeedBlink

Cât despre o eventuală aliniere a salariului minim brut de la noi la cel european, Ion Roman afirmă că ar fi „o eroare, pentru că statele din UE au alt nivel de dezvoltare, își permit un salariu minim într-un fel, în timp ce la noi nu e nici la o treime”.

Salariul minim brut ar urma să fie majorat la 4.050 lei lunar de la data de 1 ianuarie 2025, potrivit Proiectului de hotărâre de guvern publicat luni, 21 octombrie, de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. În termeni procentuali, creșterea este cu 9,46% față de venitul salarial minim garantat de 3.700 aplicat după 1 iulie 2024.

Vrancea, în top

Dacă cele mai multe dintre firmele care se ocupă de fabrica textilelor sunt înregistrare în București – 1.471 de societăți comerciale, urmat de Iași (cu 378) și Ilfov (cu 330), cele mai mari se află însă în județul Vrancea, potrivit unei analize realizate de Termene.ro.

Sute de mii de locuri de muncă ofertate în România. Tendință însă de scădere CITEȘTE ȘI Sute de mii de locuri de muncă ofertate în România. Tendință însă de scădere

Astfel, în top cinci companii din România (clasament realizat după cifra de afaceri, în 2023) se află trei societăți din Vrancea. Este vorba de Pandora Prod SRL, pe primul loc, Artifex SRL – locul trei și Artifex SRL – locul patru.

  • 1. Pandora Prod SRL din Focșani

Cifră de afaceri: 292,2 milioane de lei
Profit net: 17,8 milioane de lei
Număr de angajați: 978
Acționari: Simiz Dorel-Boris (88.9%), Pandora International S.R.L. (11.1%)

  • 3. Artifex SRL Focșani

Cifră de afaceri: 245 milioane de lei
Profit net: 219,170 de lei
Număr de angajați: 1150
Acționarii sunt Kriemler Peter (0.01%) și Akris SRL (99.99%).

  • 4. Simiz Fashion SRL Focșani

Cifră de afaceri: 185,3 milioane de lei
Profit net: 10,6 milioane de lei
Număr de angajați: 606
Acționarii sunt Simiz Dragoș-Ionuț (7.4%) și Silviu Simiz (92,6%).

viewscnt
Afla mai multe despre
vrancea
textile