EY: Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat în 2015 o creștere de peste 23%. Investitorii din SUA pe prima poziție.

EY: Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat în 2015 o creștere de peste 23%. Investitorii din SUA pe prima poziție.
scris 28 mar 2016

 

Piața de fuziuni și achiziții din România a înregistrat în 2015 o creștere consistentă, de peste 23% comparativ cu 2014, valoarea totală a acesteia fiind estimată la 3,65 miliarde dolari. Creșterea a survenit în ciuda numărului mai redus de tranzacții înregistrate comparativ cu anul precedent, potrivit EY.  Cei mai importanți investitori au provenit din SUA, cu 10% din total tranzacții realizate de străini.
Urmărește-ne și pe Google News
 
Față de nivelul de 36% din 2014, ponderea numărului de tranzacții care au fost anunțate public este 39% din cele 123 de tranzacții care au avut loc în 2015, valoarea medie a tranzacțiilor sub 100 milioane dolari menținându-se constantă, la 21 milioane dolari.
 
După numărul de tranzacții, cele mai atractive sectoare au fost IT-ul și sectorul energetic și minier, acestea înregistrând și cele mai multe tranzacții (câte 13 de fiecare). Topul a fost completat de segmentul de real estate (12 tranzacții) și sectoarele de servicii și sănătate (câte 11 tranzacții în fiecare).

Majoritatea tranzacțiilor din 2015 au fost făcute de investitori străini, peste 60% din totalul tranzacțiilor fiind efectuate de investitori care și-au marcat în acest fel intrarea pe piață sau companii multinaționale care și-au consolidat poziția în România. La nivel  regional, Slovacia este singura țară din Europa Centrală și de Est care a reușit să atragă o pondere mai mare de companii străine.

Comparativ cu 2014, când predominanți au fost investitorii din Germania și Austria, cei mai importanți investitori străini în 2015 au provenit din SUA. Astfel, aceștia au fost responsabili pentru 10% din investițiile străine, fiind urmați de cei din Irlanda și Marea Britanie, cu câte 8%.

La fel ca în 2014, doar 6% dintre tranzacțiile înregistrate au fost făcute de investitori români care au achiziționat ținte externe, unul din cele mai mici procente din regiune, situându-se la egalitate doar cu Bulgaria și Ungaria.

În 2015, majoritatea covârșitoare a investitorilor au fost strategici (83%), numărul tranzacțiilor efectuate de aceștia crescând cu 18% comparativ cu 2014, un trend prezent de altfel în toată regiunea, unde per total 78% din tranzacții au fost făcute de acest tip de investitori.

Creșterea valorică a pieței a fost susținută, printre altele, și de tranzacțiile din domeniul financiar efectuate de jucători din sectorul bancar. Aici s-a înregistrat și cea mai mare tranzacție a anului, prin grupul italian UniCredit care a cumpărat pachetul de 45% din acțiuni deținut de Ion Țiriac la UniCredit Tiriac Bank pentru aproximativ 771 milioane dolari. Printre alte tranzacții importante a căror valoare nu a fost făcută publică amintim achiziția operatorului privat de sănătate, Regina Maria de către fondul britanic Mid-Europa Partners (estimată la o valoare de 148 milioane dolari) sau achiziția Lafarge și Holcim România de către producătorul irlandez CRH, într-o mega tranzacție transfrontalieră estimată la 7,1 miliarde dolari (din care aproximativ 439 milioane dolari pentru activele din România).

Top 10 cele mai mari tranzacții care au avut loc în România în 2015

 

Nr.

Compania țintă

Compania cumpărătoare

Țara cumpărătorului

Valoarea tranzacției (USDm)

1

UniCredit Tiriac Bank

UniCredit SpA

IT

771*

2

Lafarge, Holcim

CRH

IE

439*

3

Regina Maria

Mid Europa Partners

UK

148*

4

Pehart Tec

Abris Capital Partners

PL

112

5

Auchan Titan shopping centre in Bucharest

New Europe Property Investments plc

ZA

99

6

North Star Shipping SRL

Archer Daniels Midland Co (ADM)

US

95

7

Volksbank Romania SA

Banca Transilvania SA

RO

89

8

Bucharest West Industrial Park

CTP Invest spol sro

CZ

66

9

McDonald's Romania SRL

Premier Capital

ML

54

10

Nusco Tower SRL

Kifeni Investments Ltd

CY

50

 

*Nota: dat fiind faptul că valoarea tranzacției nu a fost făcută publică s-au folosit estimările unor surse specializate din piață

 

 "Anul 2015 a continuat efervescența anului precedent. Stabilitatea macroeconomică a readus sentimentul pozitiv în perspectivele de afaceri și a dat încredere investitorilor pentru implementarea strategiilor de dezvoltare. Sectorul vedetă, din perspectiva valorii tranzacțiilor în 2015, atât în România, cât și în Europa Centrală și de Sud-est, a fost segmentul financiar-bancar, care ne așteptăm să fie în continuare activ alături de sectoare precum IT, producție, energie sau servicii. Date fiind previziunile macroeconomice, precum și evoluția de până acum din anumite sectoare sau portofolii de investiții, ne așteptăm ca tranzacțiile transfrontaliere să crească, pe fondul soluțiilor strategice alese de anumiți jucători din sectoarele active în M&A, pentru a ține pasul cu firmele concurente care și-au consolidat deja poziția prin achiziții", a declarat Florin Vasilică, liderul departamentului asistență în tranzacții, EY România.

viewscnt
Afla mai multe despre
ey
m&a
piata