EXCLUSIV O nouă idee a Guvernului Tudose: ”Casa de Comenzi a României” care să colecteze produse locale pentru piața internă și export. Denumirea amintește de un sistem al PCR

EXCLUSIV O nouă idee a Guvernului Tudose: ”Casa de Comenzi a României” care să colecteze produse locale pentru piața internă și export. Denumirea amintește de un sistem al PCR
scris 31 iul 2017

Prim-ministrul Mihai Tudose a dezvăluit, într-o reuniune cu oameni de afaceri, că vrea să înființeze un sistem național de colectare a produselor românești, care ulterior să fie valorificate și prin export. Tudose a indicat și o denumire pentru acest sistem național, respectiv ”Casa de Comenzi a României”, care trimite la un cunoscut sistem de distribuție a alimentelor de pe vremea regimului ceaușist.

CITEȘTE ȘI Provocarea auto a verii vine de la BMW și Auto Cobălcescu
Urmărește-ne și pe Google News

Surse participante la discuții au precizat pentru Profit.ro că reprezentanții mediului de afaceri i s-au plâns prim-ministrului că întreprinderile mici și mijlocii, în principal producătorii din domeniul agricol, resimt lipsa canalelor de desfacere pe piața internă.

”Premierul a intervenit atunci și a arătat că s-a gândit la o soluție în această privință, Guvernul urmând să înființeze o «Casă de Comenzi a României». Această Casă de Comenzi va achiziționa de la producătorii interni o serie de produse, pe care le valorifica atât pe piața internă, cât și pe cea externă. Va fi vorba, practic, de un sistem național de colectare a produselor agricole și ale micilor producători, care ar putea fi extins ulterior”, au declarat pentru Profit.ro mai mulți participanți la discuție.

Guvernul vrea să modifice legislația pentru a publica numele firmelor care vând în România produse de calitate inferioară CITEȘTE ȘI Guvernul vrea să modifice legislația pentru a publica numele firmelor care vând în România produse de calitate inferioară

Șeful Executivului nu a prezentat mai multe detalii cu privire la modul în care vor putea fi valorificate produsele, urmând ca sistemul de colectare să fie reglementat în perioada următoare printr-un act normativ.

Inițiativa Guvernului vine în contextul în care, în februarie, Comisia Europeană a luat decizia, anunțată în premieră de Profit.ro, de a de a declanșa procedura de infringement pentru Legea care obligă marii comercianți să vândă 51% produse locale. Legea nu se aplică deocamdată și se află, în prezent, în proces de revizuire la Parlament.

Profit.ro a prezentat și modificările pregătite pentru această lege.

EXCLUSIV Modificările pregătite pentru legea 51% alimente locale, în cazul căreia Comisia Europeană a decis declanșarea infringementului CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Modificările pregătite pentru legea 51% alimente locale, în cazul căreia Comisia Europeană a decis declanșarea infringementului

În programul de guvernare, la capitolul agricultură, Cabinetul Tudose promite înființarea unor centre de colectare și procesare doar pentru legume și fructe și pentru unele produse de origine animală, dar, potrivit surselor citate, ”Casa de Comenzi a României” ar putea avea în vedere a gamă mai largă de produse. Centrele de colectare ar urma să deservească o rețea națională cu puncte județene, zonale și locale, urmând a fi construite pe durata a 4 ani.

”Casa de comenzi” a reprezentat una din principalele surse de aprovizionare pe vremea regimului ceaușist, fiind un sistem prin care locuitorii Capitalei aveau la dispoziție un număr de telefon la care puteau comanda produse alimentare ce lipseau din magazine, de la carne, ouă și lapte la "bomboane cubaneze" sau conserve cu ananas.

Acea "casă de comenzi" era administrată de gospodăria de partid și furniza produse la un preț modic.

Produsele erau livrate direct acasă, dar cu o singură condiție: să reușești să vorbești cu cineva la telefon. Aceasta deoarece la capătul celălalt al firului se auzea aproape permanent tonul de "ocupat", iar fericiți beneficiari ai produselor erau doar cei care se înarmau cu multă răbdare și formau încontinuu numărul de telefon, lucru deloc simplu având în vedere că, în acei ani, aparatele de telefon erau dotate cu disc, nu cu butoane și funcția de redial.

Din acest motiv, bucureștenii fie se motivau la serviciu pe întreaga zi, pentru a rămâne acasă și a apela de zor numărul de telefon, fie își puneau copiii - dacă aceștia erau în vacanță - să lucreze la telefon cu lista de produse de comandat în față.

viewscnt
Afla mai multe despre
casa
comenzi
colectare
produse
agricole
mediu
afaceri
imm
guvern
tudose