EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale

EXCLUSIV Guvernul începe negocieri cu Comisia Europeană și va promova prin ordonanță de urgență noi condiții de liberalizare a prețului la gaze naturale
scris 15 mar 2017

Guvernul va iniția noi discuții cu Comisia Europeană privind liberalizarea prețului la gazele naturale de la 1 aprilie, după ce companiile de utilități au solicitat amânarea acestui termen. Guvernul a discutat, luni seară, cu parlamentarii, care ar trebui să aprobe și prin lege data liberalizării, stabilită de fostul Guvern prin ordonanță de urgență, iar membrii Executivului au decis să promoveze o nouă ordonanță care să modifice condițiile de aplicare a liberalizării prețului la gazele naturale.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Parlamentarii ar trebui să adopte în perioada următoare o serie de modificări la ordonanța de urgență prin care Guvernul Cioloș a prevăzut liberalizarea prețuui la gazele naturale de la 1 aprilie. Ordonanța de urgență 64/2016 pentru modificarea Legii energiei electrice a fost promovată în octombrie anul trecut cu argumentul evitării unei proceduri de infringement privind interdicția exportului de gaze naturale, prevăzută de legislația românească în vigoare.

Urmărește-ne și pe Google News

Profit.ro a relatat în exclusivitate că reprezentanții companiilor Engie și E.On au avertizat autoritățile că liberalizarea prețului la gazele naturale, începând cu 1 aprilie, va conduce la majorarea cu 30-45% a prețului de achiziție, afectând în egală măsură consumatorii casnici, cât și CET-urile, care ar putea intra în faliment, iar, din acest motiv, condițiile liberalizării ar trebui modificate în perioada următoare.

Mai mult, Federația Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) , din care fac parte cei mai importanți distribuitori din România (Delgaz Grid, fostă E.ON Energie, și Engie, fostă GDF Suez Energy Romania), a anunțat oficial că se pronunță în favoarea amânării dereglementării prețurilor de achiziție a gazelor naturale.

Potrivit unor informații oficiale, obținute de Profit.ro, premierul Sorin Grindeanu, vicepremierul Sevil Shhaideh și mai mulți miniștri s-au întâlnit, luni seară, cu parlamentari din comisiile de specialitate pentru a discuta măsurile care se impun în privința liberalizării.

Parlamentarii l-au avertizat pe premier că, având în vedere complexitatea modificărilor care se impun și care țin de legiferarea mai largă a pieței de gaze naturale, nu mai pot amenda ordonanța fostului guvern în timp util pentru a fi votată și în plenul Camerei Deputaților, a fi promulgată de președintele Iohannis și a intra în vigoare înainte de 1 aprilie.

Acuzație a Comisiei Europene pentru București: Legea 51% produse locale pare să fie aplicată doar supermarket-urilor cu capital străin CITEȘTE ȘI Acuzație a Comisiei Europene pentru București: Legea 51% produse locale pare să fie aplicată doar supermarket-urilor cu capital străin

“În aceste condiții, Guvernul va iniția discuții cu Comisia Europeană și, în urma acestor negocieri, va promova prin ordonanță de urgență modificarea condițiilor de liberalizare a prețului la gaze”, au precizat surse oficiale.

Potrivit acestora, rămâne de văzut dacă Guvernul va putea obține o amânare a intrării în vigoare liberalizării sau, măcar, o aplicare graduală, dar parlamentarii au solicitat introducerea unor măsuri de protejare a consumatorilor vulnerabili.

Prin urmare, comisia de specialitate a amânat discutarea ordonanței de liberalizare, care este în vigoare cu termenul de 1 aprilie pentru prețul la gaze, așteptând rezultatul negocierilor cu Comisia și decizia Guvernului. 

Reprezentanții actualei coaliții guvernamentale susțin că o eventuală procedură de infringement împotriva României în privința întârzierii dereglementării pieței gazelor naturale nu are legătură cu liberalizarea prețului, ci ar privi restricțiile de natură comercială de pe piața națională, care au fost sau sunt în curs de eliminare.

viewscnt
Afla mai multe despre
gaze
naturale
pret
liberalizare
comisia europeana
guvern
ordonanta
urgenta
parlament
consumator