În contextul unor solicitări reduse de cash în baza deciziilor de reparații prin sistemul punctelor, George Băeșu, șeful autorității care emite titlurile de plată, amintește că răgazul legal este de doar 3 ani, după care cei care au primit deciziile de despăgubire riscă să piardă banii. Mulți dintre deținătorii de drepturi au uitat că au de încasat bani. Un moștenitor plecat la muncă în Italia chiar s-a speriat când a aflat că i-a venit poliția acasă să-l înștiințeze că are de primit peste 300.000 de lei.
Paradox românesc în domeniul retrocedărilor. După întârzieri de aproape un sfert de veac, o parte dintre cei care au primit decizii de reparații în contul vătămărilor fostului regim socialist nu sunt de găsit deși statul este gata să le dea bani. În sistemul de despăgubiri prin puncte de restituire, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP) a primit cereri pentru cash de la titlurii a numai 1 miliard de puncte din cele aproximativ cele 2,4 miliarde puncte emise.
George Băeșu, cel care se află din anul 2012 în fruntea instituției, lansează avertismentul: oamenii să se intereseze să-și ia cash-ul pentru că dacă nu revendică banii în termeni de 3 ani, riscă să-i piardă. Tot ce trebuie să facă, este să se intereseze de stadiul dosarului. „Sunt cazuri în care de 10 ani nu întreabă nimic. Eu cu cine să te caut?! Cu poliția? Cu pompierii?”, a declarat pentru Profit.ro șeful Autorității.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Ne citează cazul unui român care este plecat de mai mulți ani în Italia și care s-a speriat când acasă a fost căutat de poliție pentru a fi înștiințat că are de primit o sumă de peste 300.000 de lei în contul unui dosar deschis de tatăl său, între timp decedat. Nu știa pentru ce îl caută, însă el avea de încasat o sumă de aproximativ 80.000 de euro pentru care el altminteri ar fi muncit din greu în Italia, ne spune Băeșu.
Anecdotica este revelatoare. Însă în bănci sunt bani virați de Ministerul Finanțelor Publice în contul dosarelor de retrocedare, dar banii nu sunt încasați de destinatari. Titlurile de plată pe baza titlurilor de despăgubire se întorc la ANRP. În sistemul de puncte, Autoritatea emite titluri de plată, doar în măsura în care sunt primite solicitări de cash. Nu au venit foarte multe. „Ne așteptam să fie coadă. Nu a fost”, zice Băeșu.
De 6 săptămâni începând cu 13 martie, ANRP a emis titluri de plată în baza a aproximativ 3.300 de cereri, conform portalului instituției.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul pregătește impozitarea cu 3% a moștenirilor sau donațiilor, peste o anumită limită, și a veniturilor din prima tranzacționare a acțiunilor FP pentru imobile naționalizateMulți proprietari de puncte de restituire întârzie să vină. Ovidiu Fer, reprezentant al Alpha Quest fond care este cumpărător de puncte în contul unor clienți din Europa Centrală și de Est, a semnalat, de asemenea, pentru publicația noastră, că este foarte greu să ajungi la deținătorii de puncte de restituire și că o parte dintre aceștia nu știu că le au.
Ceasul ticăie pentru 1 ianuarie 2020, termenul limită până la care pot încasa banii, conform legii. Băeșu lansează avertismentul că oamenii trebuie să aibă grijă de drepturile lor și să se interseze de dosar pentru a nu pierde banii.
Nu cade în sarcina sa de a comenta legea și este de acord că dreptul la proprietate este în principiu imprescriptibil, dar, pe de altă parte, și statul trebuie să-și pună ordine în lucruri să să știe cât mai are de restituit.
La actualul ritm de rezolvare a dosarelor, de aproximativ 7.000 de dosare pe an, toți cei care au făcut cereri pentru reparații ar urma să primească o soluție din partea ANRP în următorii 5-6 ani.