Eurostat: TABEL Salariile medii din România le-au depășit pe cele din Grecia, dar rămân la sub jumătate din media UE

Eurostat: TABEL Salariile medii din România le-au depășit pe cele din Grecia, dar rămân la sub jumătate din media UE
scris 7 nov 2024

Salariile medii anuale din România au înregistrat anul trecut cea mai mare creștere din Uniunea Europeană și au sărit peste cele din Grecia, în condițiile unei inflații ridicate, dar și a stabilității cursului de schimb. Românii sunt pe locul patru de la coadă în ceea ce privește salariile nominale, și la sub jumătate din media UE. Calculele se bazează pe salariile brute, care în România sunt considerabil mai mari decât cele nete, în comparație cu alte țări.

Românii au câștigat în medie anul trecut 17.739 de euro din salarii, în creștere cu 2.675 de euro sau 18% față de 2022. Calculat ca medie lunară, salariul mediu a fost de puțin sub 1.500 de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Cea mai slabă creștere din acest secol a regiunii României CITEȘTE ȘI FOTO Cea mai slabă creștere din acest secol a regiunii României
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Această dinamică a permis devansarea Greciei în topul salariilor (circa 17.000 de euro anul trecut, în creștere cu doar 4%) și urcarea unei poziții în clasament, potrivit datelor publicate de Eurostat, agenția europeană de statistică.

Sub România și Grecia se află Ungaria (16.895 de euro, +17%) și Bulgaria (13.503 euro, +14%). Cele mai mari salarii sunt cele din Luxemburg (81.064 euro), Danemarca (67.604 euro), Irlanda (58.679 euro), Belgia (57.989 euro), Austria (54.508 euro) și Germania (50.998 euro).

Media zonei euro a crescut anul trecut cu 6% la 41.848 de euro și este cu 136% peste media salarială din România, în timp ce media UE este de 37.863 de euro (+6%), cu 113% peste cea din România.

GRAFICE România, din nou cea mai scumpă piață spot din Europa. Indisponibile mai multe unități, printre care și centrala OMV Petrom de la Brazi, care revine la capacitate maximă în a doua parte a zilei CITEȘTE ȘI GRAFICE România, din nou cea mai scumpă piață spot din Europa. Indisponibile mai multe unități, printre care și centrala OMV Petrom de la Brazi, care revine la capacitate maximă în a doua parte a zilei

Între fostele țări comuniste, cele mai mari salarii sunt în Lituania (27.178 euro, +12%), Estonia (24.899 de euro, +9%), Cehia (23.454 +10%), Letonia (22.293, +16%) Croația (21.523 de euro, +16%), Slovacia (19.000 de euro, 10%) și Polonia (18.054 euro, +17%).

Cum calculează Eurostat, cât contează că contribuțiile sunt la angajat în România

Datele calculate de Eurostat nu sunt direct compatibile cu cele de la oficiile naționale de statistică.

Acestea sunt calculate ca salarii cu normă întreagă echivalente prin calcularea salariului mediu brut per angajat din conturile naționale, dar și din calcularea echivalentului salarial cu normă întreagă din anchetele privind forța de muncă.

Potrivit Eurostat, avantajul acestui tip de calcul este acela că face posibilă comparația între statele membre.

Scade drastic numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice CITEȘTE ȘI Scade drastic numărul înmatriculărilor de persoane fizice și juridice

Un calcul (suma mediilor lunare) pe baza datelor de la Institutul Național de Statistică arată că anul trecut salariul mediu brut a fost de 88.371 de lei sau 17.865 de euro la cursul mediu de schimb. Salariul mediu net anual a fost de 55.000 de lei sau 11.121 de euro.

Pe de altă parte, salariile brute în România sunt mai mari raportat la salariul net decât în alte țări ca urmare a faptului că contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate sunt integral trecute în dreptul angajatului. Eurostat nu ia în calcul această distorsiune în această serie de date, potrivit unui răspuns la o solicitare a Profit.ro. (Există calcule ale Eurostat pentru venitul mediu anual, în funcție de diferite structuri familiale, dar acestea nu sunt echivalente cu un calcul direct al salariului mediu net).

De altfel, biroul european de statistică oferă de relativ puțin timp acest calcul al salariului mediu.

În seria de date de la Eurostat, în dreptul României apare o creștere anuală a salariului mediu de 26% în 2018, de departe cea mai mare din acel an precum și din ultimii 20 de ani în UE. Ce s-a întâmplat în 2018? De la 1 ianuarie au fost trecute contribuțiile de la angajator la angajat, ceea ce a dus la creșterea salariului brut.

Industria românească dă din nou semne de contracție, sub impactul cererii scăzute CITEȘTE ȘI Industria românească dă din nou semne de contracție, sub impactul cererii scăzute

În România, salariul mediu net reprezintă circa 62% din salariul brut, în timp ce în Grecia acesta este 80% din brut. Înainte de 2018, salariul mediu net era circa 73% din brut.

viewscnt
Afla mai multe despre
salarii
salarii romania
salarii brute