Eurostat: România, printre țările cu scădere a producției industriale

Eurostat: România, printre țările cu scădere a producției industriale
scris 16 nov 2023

Producția industrială a scăzut cu 6,9% în zona euro și cu 6,1% în Uniunea Europeană în septembrie, comparativ cu perioada similară din 2022, iar România se află printre țările cu un declin redus al acestui indicator, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cel mai semnificativ declin al producției industriale în septembrie, față de perioada similară din 2022, s-a înregistrat în Irlanda (minus 27,3%), Belgia (minus 14%) și Estonia (minus 12,5%), singurele creșteri fiind în Danemarca (2,8%), Grecia (2,1%), Croația (1,6%) și Malta (0,4%), scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Banca Transilvania schimbă brandul Idea Bank în Salt Bank. Bancă 100% digitală de anul viitor CITEȘTE ȘI FOTO Banca Transilvania schimbă brandul Idea Bank în Salt Bank. Bancă 100% digitală de anul viitor

România a înregistrat în septembrie o scădere anuală de 3,2% a producției industriale, după un declin de 5,7% luna precedentă.

În cazul UE, producția de bunuri de folosință îndelungată a scăzut cu 8,9%, cea de bunuri de capital cu 8,1%, cea de energie cu 5,5%, cea de bunuri intermediare cu 5%, cea bunuri de folosință imediată cu 4,3%.

În septembrie, comparativ cu luna precedentă, producția industrială a scăzut cu 1,1% în zona euro și cu 0,9% în Uniunea Europeană, după ce în august s-a înregistrat o creștere de 0,6% în zona euro și în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cele mai importante creșteri în septembrie, comparativ cu luna precedentă, au fost înregistrate în Croația (4,3%), Slovenia (4,1%) și Ungaria (1,3%), iar cele mai semnificative scăderi în Belgia (minus 3,2%), Portugalia (minus 3%), Estonia și Irlanda (ambele cu minus 2,9%).

România a înregistrat în septembrie un avans lunar de 0,7% al producției industriale, după o creștere zero luna precedentă.

În cazul UE, producția de bunuri de folosință îndelungată a scăzut cu 2,4%, cea bunuri de folosință imediată cu 1,2%, cea de energie cu 1% și cea de bunuri intermediare cu 5%, în timp ce producția de bunuri de capital a crescut cu 0,4%.

viewscnt
Afla mai multe despre
romania
eurostat
ins
industrie