Eurostat: Economia zonei euro a avansat mai rapid decât economia SUA în 2016, pentru prima oară după 2008

Eurostat: Economia zonei euro a avansat mai rapid decât economia SUA în 2016, pentru prima oară după 2008
scris 31 ian 2017

Economia zonei euro a avansat în 2016 cu 1,7%, depășind ritmul de 1,6% consemnat de economia Statelor Unite, pentru prima oară după criza din 2008, potrivit datelor publicate marți de biroul european de statistică Eurostat, transmite MarketWatch.

În trimestrul patru, economia zonei euro a crescut cu 1,8% față de intervalul similar al anului trecut și cu 0,5% față de trimestrul trei, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News

La nivelul UE, economia a crescut cu 1,9% în 2016. În trimestrul patru, avansul a fost de 1,9% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2015 și cu 0,6% față de trimestrul al treilea.

Datele Eurostat mai arată că rata șomajului din zona euro a scăzut în decembrie la 9,6%, cel mai redus nivel după mai 2009, față de 9,7% în noiembrie.

Perspectivele accelerării redresării după trei ani de creștere modestă sunt puse însă sub semnul întrebării de factori adverși.

Prețurile în creștere ale energiei riscă să descurajeze cheltuielile de consum, dacă angajații nu vor primi creșteri similare ale salariilor. Datele publicate marți de Eurostat mai arată că prețurile de consum au avansat cu 1,8% în ianuarie, față de aceeași perioadă a anului trecut, aceasta fiind  cea mai mare rată a inflației consemnată după februarie 2013.

ANALIZĂ Comerțul, construcțiile și serviciile ar putea fi domeniile cele mai profitabile în 2017 CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Comerțul, construcțiile și serviciile ar putea fi domeniile cele mai profitabile în 2017

Analiștii mai sunt îngrijorați că creșterea ar putea fi frânată de nivelul ridicat al incertitudinilor înainte de alegerile care vor avea loc în acest an în Franța, Germania și Olanda, posibil și în Italia, care ar putea aduce la putere partide ostile euro și Uniunii Europene, precum și de negocierile pentru iețirea Marii Britanii din UE.

Între factorii globali, liderii de afaceri sunt îngrijorați de impactul din Europa al poiliticilor protecționiste ale președintelui american Donald Trump.

Datele publicate marți mai arată că creșterea mai puternică a cheltuielilor de consum și revenirea investițiilor companiilor au contribuit la un avans al economiei frtanceze de 0,4% în trimestrul patru față de trimestrul anterior, față de creșterea de 0,2% din trimestrul al treilea.

În Franța, principalii candidați la președinție propun schimbări semnificative față de politica economică a președintelui Francois Hollande, înainte de cele două tururi de scrutin care vor avea loc în aprilie și mai.

Lidera Frontului Național Marine Le Pen și-a concentrat campania pe scoaterea Franței din zona euro și Uniunea Europeană, în timp ce candidstul conservator Francois Fillon a spus că va implementa un program profund de austeritate ciplat cu reduceri de taxe pentru companii și majorări de taxe pentru consumatori.

Emmanuel Macron, un pro-european de centru, susținător al afacerilor, care a crescut în sondaje în ultimele săptămâni, a indicat că se va concentra pe relaxarea legislației muncii, pentru a combate șomajul.

Date anterioare au arătat că creșterea economică din Germania a accelerat la 0,5% în trimestrul patru, de la 0,2% în trimestrul al treilea, în timp ce avansul din Spania a rămas constant, la 0,7%. Analiștii au avertizat că ritmul din Spania ar putea încetini, după doi ani de redresare puternică.

viewscnt
Afla mai multe despre
economia zonei euro
economie sua