Banca Centrală Europeană (BCE) nu anticipează reducerea suplimentară a ratelor de dobândă față de nivelul actual, având în vedere că instituția dispune de o listă lungă de măsuri pentru stimularea inflației și a economiei, a declarat joi președintele instituției, Mario Draghi, într-o conferință de presă.
În urma afirmațiilor lui Draghi, moneda unică europeană s-a apreciat puternic față de dolar, în pofida mai multor măsuri de relaxare monetară anunțate astăzi de BCE. În jurului orei 19:00 (ora României), euro era în urcare cu circa 1,5% față de moneda americană și se tranzacționa la 1,1153 dolari/unitate.
“Din perspectiva actuală, nu anticipăm că va fi necesară o reducere suplimentară a ratelor de dobândă. Există o listă lungă de măsuri și fiecare este foarte importantă pentru a avea un impact maxim asupra creșterii economice și revenirii prețurilor. Am arătat că nu am rămas fără muniție”, a afirmat Draghi, citat de Bloomberg.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe de altă parte, președintele BCE a declarat că dobânzile ar putea rămâne la nivelul actual, foarte redus, pentru mult timp.
Euro scăzuse inițial cu 1,6% față de închiderea de miercuri, la 1,0822 dolari, ca urmare a măsurilor de relaxare monetară adoptate astăzi.
BCE a redus astăzi dobânda de politică monetară cu 0,05 puncte procentuale la 0%, după un an și jumătate în care dobânda cheie a fost menținută la nivelul de 0,05%, în condițiile în care inflația din zona euro rămâne mult sub ținta băncii, de aproximativ 2%. Totodată, instituția a coborât dobânzile pentru facilitățile de creditare și depozit și a suplimentat achizițiile lunare de obligațiuni.
Rata dobânzii pentru facilitatea de creditare marginală a fost redusă tot cu 0,05 puncte procentuale, la 0,25%, în timp ce dobânda pentru depozitele constituite de băncile centrale a scăzut cu 1 punct procentual, de la minus 0,3% la minus 0,4%.
Totodată, BCE a hotărât suplimentarea cu 20 miliarde de euro, până la nivelul de 80 miliarde de euro, a achizițiilor lunare de obligațiuni și alte active din zona euro, concomitent cu includerea obligațiunilor denominate în euro, cu condiția ca acestea să fie încadrate în categoria recomandată pentru investiții (investment grade) și să fie emise de instituții nonbancare.