Cumpărătorii europeni vor trebui să se obișnuiască în câteva luni cu un nou sistem de etichetare a eficienței energetice a aparatelor de uz casnic, vechile simboluri de la A+ la A+++ urmând a fi eliminate și înlocuite treptat cu o scară nouă, mai simplă, de la A (eficiență maximă la G (eficiență minimă).
Comisia Europeană a adoptat luna trecută un regulament de stabilire a unui cadru pentru etichetarea energetică și de abrogare a Directivei 2010/30.
Regulamentul stabilește termene fixe pentru prima reclasificare a tuturor produselor etichetate, în funcție de trei categorii de produse. “Produsele albe” (mașini de spălat vase, frigidere, mașini de spălat) au un termen-limită general de aplicare de 15 luni, combinat cu 12 luni suplimentare pentru introducerea etichetei în magazine.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Instalațiile încălzire și cazane au un termen de 9 ani, cu o clauză de limitare în timp de 13 ani.
Pentru restul produselor electrocasnice, termenul-limită general este de 6 ani, combinat cu 18 luni suplimentare pentru introducerea etichetei în magazine.
“După ce toate etichetele A+ vor dispărea de pe piață, reclasificările ulterioare vor fi declanșate de un excedent în clasele superioare, și anume 30 % în clasa A sau 50 % în clasa A+B. La momentul reclasificării, primele două clase trebuie lăsate libere, vizând o perioadă de valabilitate a etichetei de 10 ani”, se precizează într-un document al Comisiei Europene.
Potrivit Regulamentului, schimbarea sistemului de etichetare era necesară ca urmare a dezvoltării în ultimii ani a unor produse din ce în ce mai eficiente din punct de vedere energetic, vechiul sistem nemaipermițând consumatorilor să distingă clar articolele cele mai eficiente energetic.
Va fi creată și o bază de date în care vor fi înregistrate produsele, care va permite publicului să consulte etichetele și fișele de informații aferente produselor, facilitând compararea eficienței energetice a aparatelor de uz casnic. “Baza de date cu produse va începe să funcționeze din ianuarie 2019 și le va permite autorităților de supraveghere a pieței din statele membre să garanteze respectarea cerințelor de etichetare și să se asigure că calculele de eficiență care stau la baza etichetei corespund celor declarate de către producători. Baza de date publică se va concentra asupra ușurinței în utilizare și a scopurilor practice. Partea referitoare la conformitate a bazei de date este delimitată în scopul de a proteja confidențialitatea și securitatea datelor sensibile din punct de vedere comercial ale producătorilor”, precizează CE.
Regulamentul UE mai impune producătorilor obligația informării consumatorilor în cazul în care actualizările de software ar putea reduce eficiența energetică a unui produs.
Propunerea privind etichetarea referitoare la eficiența energetică face parte din strategia mai amplă a Comisiei privind uniunea energetică. Concluziile Consiliului European din octombrie 2014 au stabilit o țintă orientativă de creștere cu cel puțin 27 % a eficienței energetice la nivelul Uniunii în 2030. Acest obiectiv va fi revizuit până în 2020, cu scopul de a se ajunge la 30 % la nivelul Uniunii.