O echipă de asistență americană a aflat că va fi concediată chiar în momentul în care se afla în Myanmar pentru a ajuta la operațiunile de salvare și de recuperare în urma cutremurului devastator din această țară, conform Reuters.
După ce au călătorit în națiunea din Asia de Sud-Est, cei trei funcționari au fost anunțați că vor fi concediați, a declarat pentru Reuters Marcia Wong, fost funcționar al Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională.

16 aprilie - Maratonul de Educație Financiară
„Această echipă muncește incredibil de mult, concentrată pe acordarea de ajutor umanitar celor care au nevoie. Să primești vestea încetării iminente a activității tale - cum să nu fie demoralizant?”, a declarat Wong, fost administrator adjunct al Biroului pentru asistență umanitară al USAID, care supraveghează eforturile Washingtonului de răspuns la boli în străinătate, arată news.ro.
Administrația președintelui Donald Trump a promis cel puțin 9 milioane de dolari pentru Myanmar după cutremurul cu magnitudinea de 7,7, care a provocat moartea a peste 3 300 de persoane. Dar reducerile masive ale administrației sale la USAID au împiedicat capacitatea de răspuns, în timp ce China, Rusia, India și alte națiuni s-au grăbit să ofere asistență.

În ultimele săptămâni, administrația Trump a luat măsuri pentru a concedia aproape tot personalul USAID, în timp ce Departamentul pentru eficiență guvernamentală al miliardarului Elon Musk a redus fondurile și a concediat contractori din întreaga birocrație federală, în ceea ce acesta numește un atac asupra cheltuielilor inutile.
Cei trei lucrători USAID au dormit pe străzi în zona cutremurului, a declarat Wong, adăugând că destituirea lor va intra în vigoare în câteva luni.
Wong a declarat că este în contact cu restul personalului USAID și că a aflat despre concedieri după o reuniune a întregului personal, vineri.

Foștii angajați ai USAID spun că majoritatea persoanelor care ar fi coordonat răspunsul au fost concediate, în timp ce partenerii terți de implementare au pierdut contracte.
Secretarul de stat american Marco Rubio a respins vineri criticile potrivit cărora Washingtonul a reacționat lent la cutremurul din 28 martie deoarece USAID a fost desființată.
Organizația Națiunilor Unite a declarat că junta limitează ajutorul umanitar.
Rubio a declarat că SUA nu va mai fi principalul donator umanitar din lume, făcând apel la alte națiuni bogate să intensifice asistența acordată Myanmarului.

Cutremurul puternic care a lovit Myanmar la 28 martie a ucis 3.354 de persoane, potrivit unui nou bilanț publicat sâmbătă de mass-media de stat.
Cutremurul, care a pulverizat clădiri și a distrus infrastructura în întreaga țară, a rănit, de asemenea, 4.508 persoane, iar 220 sunt date dispărute, potrivit aceleiași surse.
Potrivit unei estimări a Organizației Națiunilor Unite, peste trei milioane de persoane au fost afectate într-un fel sau altul de catastrofă, care s-a adăugat ravagiilor provocate de patru ani de război civil.
Anii de lupte au distrus economia și infrastructura țării, îngreunând considerabil sosirea ajutorului umanitar.
Junta militară aflată la putere a efectuat zeci de atacuri asupra grupurilor rebele de la cutremur, dintre care cel puțin 16 de la un tręve anunțat miercuri, potrivit Organizației Națiunilor Unite.
La mai mult de o săptămână de la cutremur, un număr mare de birmanezi sunt nevoiți să doarmă în aer liber, fie pentru că nu mai au o casă, fie de teamă că aceasta se va prăbuși.
Sâmbătă, Tom Fletcher, principalul responsabil al ONU în materie de ajutor umanitar, s-a întâlnit cu victimele în orașul Mandalay, situat în centrul țării, aproape de epicentru. "Distrugerea este uluitoare", a scris el pe X. "Lumea trebuie să se unească în spatele poporului din Myanmar", a adăugat el.