Economia zonei euro a înregistrat o revenire peste așteptări în al doilea trimestru al acestui an, în contextul ridicării graduale a restricțiilor legate de pandemie, arată datele preliminare publicate de Eurostat.
Produsul Intern Brut (PIB) din zona euro a avansat cu 13,7% față de perioada similară din 2020, în timp ce, în ritm trimestrial, creșterea a fost de 2%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Economiștii chestionați de Reuters estimau un avans de 1,5% în ritm trimestrial și de 13,2% în ritm anual.
"Economia zonei euro se comportă ca un motor diesel: durează ceva să pornească, dar nu o subestima după ce a prins viteză", spune Bert Colijn, economist senior la ING Bank.
Totuși, economia Germaniei, cea mai mare din UE, a dezamăgit. PIB-ul a crescut cu 9,2% în ritm anual și cu 1,5% față de primul trimestru, evoluție sub așteptările analiștilor.
Economiștii contactați de Reuters așteptau un avans de 2% comparativ cu trimestrul precedent și un avans de 9,6% în ritm anual.
Italia și Spania, țările europene unde primul val de Covid-19 a avut cel mai puternic impact, au avut printre cele mai solide revenire. Astfel, economia spaniolă a crescut cu 19,8% față de trimestrul al doilea din 2020, iar economia Italiei a avansat cu 17,3% în ritm anual. Evoluția economiei spaniole a fost cea mai bună din zona euro.
În ritm trimestrial, PIB-ul Spaniei a crescut cu 2,8%, iar al Italiei, cu 2,7%.
În primul trimestru, economia zonei euro înregistrase o scădere de 1,3% față de perioada echivalentă din 2020 și o contracție de 0,3% de la un trimestru la altul.