Economia Marii Britanii s-a contractat în trimestrul al doilea cu 0,1% față de trimestrul anterior, din cauza impactului avut de costul ridicat al vieții, dar declinul este sub contracția de 0,3% așteptată de analiști, transmite CNBC.
PIB-ul britanic a crescut cu 0,8% în primul trimestru al anului.
Săptămâna trecută, Banca Angliei a avertizat că se așteaptă ca economia Marii Britanii să intre în cea mai lungă recesiune de la criza financiară globală, în trimestrul al patrulea, informează News.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Între timp, se estimează că inflația va atinge un vârf de peste 13% în octombrie.
Estimările lunare au arătat că PIB-ul a scăzut cu 0,6% în iunie, mai puțin decât consensul analiștilor, de 1,3%, în timp ce în luna mai a avut loc o expansiune revizuită la 0,4%.
Creșterea economică stagnează, pe măsură ce economia se confruntă cu dificultăți din cauza unei scăderi severe a veniturilor reale, pe fondul inflației ridicate și a ratelor dobânzilor mai mari”, a declarat Hussain Mehdi, analist pentru macroeconomie și investiții la HSBC Asset Management.
”În acest context, va fi dificil să evităm recesiunea, mai ales cu riscurile în creștere legate de prețurile energiei, pe măsură ce n îndreaptăm spre iarnă”, a spus Mehdi.
Se estimează că plafonul prețului energiei din Regatul Unit va atinge 4.266 de lire sterline (5.191,96 dolari), potrivit companiei de consultanță Cornwall Insight, ceea ce ar lăsa milioane de gospodării să se lupte să-și plătească facturile.
Inflația a atins în iulie un maxim al ultimilor 40 de ani, de 9,4% și este așteptat ca indicatorul să urce în continuare în toamnă.