Ritmul de creștere al economiei Germaniei a accelerat în primul trimestru din 2016, datorită avansului producției industriale și a cererii interne, a anunțat, luni, Ministerul Economiei de la Berlin, transmit MarketWatch și Reuters.
"Economia Germaniei a avut un start ascendent în noul an. Producția a crescut în ianuarie, după un nivel redus în trimestrul patru din 2015, iar cererea pe plan intern accelerează. Până acum, efectul migranților asupra forței de muncă a fost moderat", se arată în raportul lunar al Ministerului Economiei.
Economiștii apreciază că majorarea cheltuielilor de consum s-a datorat pieței robuste a forței de muncă, iar creșterea decentă a salariilor în multe sectoare ale economiei a contribuit la îmbunătățirea încrederii consumatorilor.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Sectorul industriei a fost afectat în ultimele trei luni ale anului trecut de problemele cu care se confruntă piețele emergente, dar cele mai recente date arată că, în ianuarie, ritmul de creștere al producției a fost cel mai rapid din ultimii șase ani, deși comenzile au scăzut.
Exporturile au coborât pentru a doua lună consecutiv în ianuarie, iar oficialii avertizează că "deprecierea euro ar putea în continuare afecta exporturile, deși livrările în afara zonei euro au fost stimulate anul trecut de aceste evoluții". Evoluția exporturilor va depinde de accelerarea creșterii economiei SUA și de continuarea redresării zonei euro, a apreciat Ministerul Economiei.
Cheltuielile de consum în Germania au înregistrat în 2015 cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 15 ani, compensând declinul exporturilor, arată datele publicate săptămâna trecută de Oficiul Federal de Statistică (Destatis).
Guvernul se așteaptă în acest an la creșterea consumului cu 1,9% și la o expansiune a economiei de 1,7%.
Creșterea economiei germane a accelerat în 2015, în linie cu estimările analiștilor și ale Guvernului de la Berlin, datorită nivelului scăzut record al șomajului, creșterii salariilor, declinului prețului la țiței și a politicii monetare relaxate a Băncii Centrale Europene, care au stimulat consumul intern.
PIB-ul celei mai mari economii europene a crescut anul trecut cu 1,7%, de la 1,6% în 2014, a anunțat recent Oficiul Federal de Statistică (Destatis). Avansul economiei germane în 2015 a fost în linie cu estimările analiștilor și ale Guvernului de la Berlin.
Sursa: Agerpres