Economia din Marea Britanie a crescut neașteptat

Economia din Marea Britanie a crescut neașteptat
Profit.ro
Profit.ro
scris 30 sep 2022

Economia britanică a înregistrat o creștere de 0,2% în trimestrul doi din 2022, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele revizuite publicate de Oficiul Național de Statistică (ONS), după ce inițial se anunțase un declin de 0,1%, transmite Reuters.

Totuși, PIB-ul Regatului Unit încă este sub nivelul de dinaintea pandemiei, contrar previziunilor inițiale privind redresarea completă. În primele trei luni din 2022, economia britanică a înregistrat un avans de 0,8%, față de trimestrul patru din 2021, scrie Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
CONFIRMARE Parlamentul, Palatul Cotroceni și Palatul Victoria sunt exceptate de la autorizarea privind securitatea la incendiu. Trebuie, în schimb, autorizate apartamente și camere de închiriat. Modificări și la spații comerciale și depozite CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Parlamentul, Palatul Cotroceni și Palatul Victoria sunt exceptate de la autorizarea privind securitatea la incendiu. Trebuie, în schimb, autorizate apartamente și camere de închiriat. Modificări și la spații comerciale și depozite

"Nivelul real al PIB-ului este acum estimat ca fiind cu 0,2% mai scăzut decât cel de dinaintea pandemiei, în trimestrul patru din 2019, în urma revizuirii în scădere a precedentei estimări, ce indica un nivel de 0,6% peste cel de dinaintea pandemiei", se arată în comunicatul ONS.

De asemenea, ONS estimează că în 2021, anul în care pandemia a lovit Marea Britanie, economia s-a contractat cu 11%, față de prognoza inițială, ce indica un declin de 9,8%.

Samuel Tombs, economist la Pantheon Macroeconomics, apreciază că noile date sugerează că problemele care au afectat creșterea economiei britanice în urma pandemiei și a efectelor Brexitului au fost mai mari decât s-a crezut inițial. Acesta a adăugat: "Aceste revizuiri vor determina organismul public de previziune bugetară OBR să înrăutățească din nou previziunile privind evoluția economiei britanice".

În schimb, deficitul de cont curent a fost de 33,8 miliarde de lire sterline (37,60 miliarde de dolari), în timp ce economiștii intervievați de Reuters se așteptau la un deficit de 44 miliarde de lire sterline. În primul trimestru din 2022, deficitul s-a situat la nivelul record de 43,9 miliarde de lire sterline.

În ritm anual, PIB-ul Regatului Unit a înregistrat o creștere de 4,4% în trimestrul doi din 2022, după ce inițial se anunțase un avans de doar 2,9%. Totuși, este un declin semnificativ față de expansiunea de 8,7% din primele trei luni din 2022.

Ministrul britanic de Finanțe, Kwasi Kwarteng, a prezentat săptămâna trecută un plan care prevede reducerea taxelor și o creștere a împrumuturilor, estimând că aceste costuri ridicate vor fi compensate de dublarea ritmului de creștere economică. În același timp, Guvernul de la Londra a anunțat că va subvenționa facturile la energie pentru gospodării și firme cu o valoare de 60 de miliarde de lire sterline (64 de miliarde de dolari) numai în următoarele șase luni.

Aceste propuneri au dus la prăbușirea cursul de schimb al lirei sterline până la un minim istoric de 1,03 dolari. Turbulențele de pe piețele financiare pun presiune asupra ministrului Finanțelor să își reevalueze politica fiscală care a provocat un colaps al valorii activelor britanice în ultimele zile.

Kwasi Kwarteng a încercat să atenueze turbulențele de pe piețele financiare spunându-le bancherilor că Executivul se angajează să respecte disciplina fiscală și colaborează strâns cu Banca Angliei și organismul public de previziune bugetară OBR.

De asemenea, economistul șef de la Banca Angliei, Huw Pill, a declarat că este posibil ca banca centrală să decidă o majorare "semnificativă" de dobândă la reuniunea sa din luna noiembrie, adăugând că turbulențele de pe piețele financiare au un impact serios asupra economiei și vor fi luate în calcul în următoarele previziuni elaborate de Banca Angliei.

viewscnt
Afla mai multe despre
marea britanie
economie