Economia Chinei continuă să frâneze. A crescut cu doar +4,6%, în cel de-al treilea trimestru, dar industria dă semne de revigorare, impulsionată de stimulentele guvernamentale masive.
Analiștii cred însă că dependența de subvenții a adus China într-o combinație periculoasă, arată BiziDay.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Guvernul de la Beijing anunță, vineri dimineața, o creștere a PIB de +4,6%, anualizat, față de al treilea trimestru de anul trecut. Este cel mai scăzut avans trimestrial din ultimele 18 luni, sub ținta guvernului de 5% pentru întregul an, care este posibil să fie ratată. Consumul încetinește, iar problemele persistente din piața imobiliară afectează apetitul de consum al cetățenilor.
“Economia chineză este prinsă într-o buclă fatală, cu probleme ciclice și structurale care se alimentează și se consolidează reciproc. Combinația dintre încetinirea creșterii, deflație și pierderea încrederii în politicile guvernului, împreună cu sectorul imobiliar în degringoladă și o demografie nefavorabilă, reprezintă provocări enorme”, a comentat pentru FT Eswar Prasad, profesor la Universitatea Cornell.
La sfârșitul lunii septembrie, guvernul chinez a anunțat cel mai amplu program de stimulare a economiei de după pandemie, ceea ce a revigorat inițial consumul, în special achiziția de electrocasnice.
Productia industriala a crescut cu 5,4% fata de anul trecut, în septembrie, depașind așteptările.