Indemnizația de ședință acordată într-o lună membrilor Plenului Consiliului Concurenței va putea fi egală cu cuantumul indemnizației lunare de care aceștia beneficiază în calitate de membrii ai plenului și nu cel mult 50% din aceasta, așa cum prevede legea acum. Totodată, anumiți angajați ai autorității vor beneficia de de o majorare a salariilor de bază de la 15% până la 35%, a stabilit Parlamentul, în ultima ședință de vot a deputaților înainte de vacanța parlamentară.
Printr-un prim proiect adoptat, puterea a stabilit că ăndemnizația de ședință acordată într-o lună membrilor Plenului Consiliului Concurenței nu va depăși cuantumul indemnizației lunare de care aceștia beneficiază în calitate de membrii ai plenului, indiferent de numărul de ședințe ale plenului desfășurate în cursul unei luni. În prezent, legea prevede că indemnizația de ședință acordată într-o lună membrilor Plenului Consiliului Concurenței nu va depăși 50% din cuantumul indemnizației lunare de care aceștia beneficiază în calitate de membri ai plenului.
Deși au subliniat că această prevedere există deja în cuprinsul Legii concurenței, aleșii au mai prevăzut pentru personalul Consiliului o indemnizație de performanță acordată o dată pe an, indemnizație care nu reprezintă premiu și nu se ia în calcul la determinarea limitei de venituri stabilită prin legea cadru a salarizării bugetarilor.
Totodată, printr-un alt proiect legislativ, deputații au votat ca personalul Consiliului Concurenței care desfășoară activități de examinare preliminară, analiză a unei plângeri și investigare a unei posibile încălcări a dispozițiilor art.101 și 102 din TFUE de către întreprinderi sau asocieri de întreprinderi, prin acte sau fapte care pot afecta comerțul dintre statele membre ale Uniunii Europene, avizare pentru legalitate a ordinelor și deciziilor rezultate din acestea ori activități de reprezentare în litigiile generate de investigarea și/sau luarea deciziilor în temeiul acestor dispoziții, să beneficieze, pe parcursul derulării acestor activități, precum și a activităților suport desfășurate în acest scop, de o majorare a salariilor de bază de la 15% până la 35%.
Majorarea se va acorda tot prin derogare de la prevederile Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.