Ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu, a confirmat, miercuri, informația Profit.ro potrivit căreia România renunță în mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro și că o nouă dată va fi stabilită de către viitorul Guvern și inclusă în raportul din 2017.
"Guvernul își menține angajamentul de adoptare a modedei euro. O dată concretă va fi stabilită în urma realizării unui calendar de trecere la moneda euro, ce va fi finalizat până la următoarea ediție a Programului de convergență", a anunțat ministrul Finanțelor.
Profit.ro anunțase anterior că Guvernul renunță în mod oficial la anul 2019 ca termen pentru adoptarea monedei euro și lasă în sarcina următorului Executiv adoptarea unei date de aderare al zona euro.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV România renunță oficial la 2019 ca termen pentru adoptarea euro. Noul calendar cade în sarcina viitorului guvernAnual, Guvernul trebuie să transmită Comisiei Europene un program de convergență al României, care trebuie să indice și un astfel de termen. În programul transmis în aprilie anul trecut, Guvernul a anunțat, mai mult ca un mesaj politic de stabilitate și încredere în economie, că își păstrează angajamentul de adoptare a monedei euro începând cu 1 ianuarie 2019.
Acum, conform surselor Profit.ro, proiectul de document discutat de Guvern nu mai face referire la acest termen.
"În document, România nu mai anunță Bruxelles-ul că va adopta moneda euro în 2019, ci doar că își menține angajamentul de adoptare. Calendarul va fi lăsat în sarcina următorului guvern, iar noul termen va fi stabilit de către un grup de lucru și inclus în raportul viitor, din aprilie 2017", au declarat, pentru Profit.ro, miercuri dimineața, surse guvernamentale.
Potrivit Ancăi Dragu, Guvernul va continua reformele necesare flexibilizării economiei românești și realizării convergeneți reale, amintind că România întregistrează în prezent un PIB de 55% din media europeană, dar bunele practici arată că, pentru aderare, veniturile populației trebuie să ajungă la 70-80% din această medie.
Programul de Convergență ediția 2016 are la bază prevederile Strategiei fiscal-bugetare și cadrul macroeconomic actualizat pentru 2016-2019.
Creșterea economică prognozată este de 4,2% în 2016 și de 4,3% în 2017.
Prin actuala planificare bugetară națională, Givernul estimează că deficitul bugetar nu va depăși rata de referință de 3% din PIB în 2016 și 2017 și că va reveni pe o traiectorie descrescătoare în 2018-2019.
De asemenea, se așteaptă devierea de la ținta privind obiectivul pe termen mediu în 2016 și 2017, ca urmare a măsurilor din noul Cod fiscal și a majorărilor salariale aprobate în cursul anului 2015.
Din 2018, această tendință se va schimba, a dat asigurări Dragu, citând din Programul de convergență.