Victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din Statele Unite a provocat o dinamică rară pe piața mărfurilor, creșterea prețurilor în tandem cu aprecierea dolarului, investitorii anticipând accelerarea creșterii economice și a inflației în timpul mandatului său, relatează Bloomberg, citat de News.ro.
De obicei, prețurile și dolarul au o tendință opusă, pentru că aprecierea monedei americane scumpește mărfurile pentru cumpărătorii din afara Statelor Unite.
Fenomenul este atât de rar încât în ultimul deceniu a avut loc doar de câteva ori, fiind unul dintre motivele pentru care companii miniere precum grupul Glencore își revin.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Glencore beneficiază de costurile scăzute și prețurile ridicate ale metalelor, cum este zincul, fiind pe cale să reia anul viitor plata dividendelor, în cadrul unui amplu plan de restructurare.
”După alegeri am văzut cum piețele renunță la investițiile defensive, în căutarea creșterii. Dolarul s-a apreciat, dar și cererea pentru activele denominate în dolari, cum sunt mărfurile”, a spus Tom Price, analist în domeniul metalelor la banca Morgan Stanley în Londra.
Rezerva Federală a Statelor Unite a apreciat miercuri că probabilitatea de accelerare a inflației a crescut, iar condițiile de pe piața muncii se îmbunătățesc.
Președintele ales Donald Trump s-a angajat că reducă taxele și să facă investiții în infrastructură pentru susținerea creșterii economice.
Un alt factor este faptul că investitorii chinezi cumpără mărfuri denominate în dolari, precum cuprul și zincul, ca protecție față de deprecierea yuanului, întărind corelația dintre prețurile metalelor și dolar, au explicat analiștii JPMorgan într-o notă adresată clienților la începutul lunii decembrie.
Indicele LMEX al metalelor a crescut cu 12% în noiembrie, cel mai mare avans din ultimii 12 ani, dar prețurile au scăzut ușor în această lună.
Vineri, cotația cuprului a coborât cu 1% la 5.671 dolari tona, la bursa din Londra.
În schimb, indicele spot al dolarului calculat de Bloomberg a avansat cu 3,9% în noiembrie, atingând cel mai ridicat nivel din peste un deceniu.
Aprecierea dolarului se transpune în slăbiciunea unor monede precum pesoul chilian și randul sud-african, reducând costul forței de muncă și al energiei pentru companiile miniere. În același timp, producătorii obțin dolari pentru produsele vândute.