Dobânzi mai mari pentru mai multă vreme și inflație persistentă, umflată de creșterea fiscalității și scumpirea petrolului – previziunile analiștilor OTP

Dobânzi mai mari pentru mai multă vreme și inflație persistentă, umflată de creșterea fiscalității și scumpirea petrolului – previziunile analiștilor OTP
scris 30 oct 2023

Analiștii OTP Bank se așteaptă ca BNR să reducă rata cheie abia din vara anului viitor și să vină cu o tăiere foarte redusă a dobânzilor, pe fondul unei inflații care se va menține la un nivel ridicat, mai ales în contextul măsurilor fiscale și a scumpirii petrolului. Reducerea ratei cheie este semnalul pe care consumatorii îl așteaptă pentru a căuta din nou creditele ipotecare, crede președintele OTP România.

Economiștii OTP Bank se așteaptă ca inflația să continue să scadă de la 8,8% la 7,5% la finele anului, în principal sub influența efectelor de bază și, în special, a corecției prețurilor la alimente – pe fondul recoltei agricole din 2023 și a plafonării adaosurilor comerciale pentru produsele alimentare de bază. Însă dezinflația va lua o pauză la începutul anului viitor.

Urmărește-ne și pe Google News
Record pe piața românească a roșiilor CITEȘTE ȘI Record pe piața românească a roșiilor

„Din cauza măsurilor fiscale și a creșterii prețurilor la combustibili, credem că inflația va crește în ianuarie comparativ cu decembrie”, spune Mihaly Kovacs, economist la OTP Bank.

Companiile vor fi obligate să transmită mai departe în prețuri taxele pe cifra de afaceri, dacă nu vor să-și reducă profitabilitatea, ceea ce se va traduce printr-o inflație mai ridicată, avertizează economistul OTP.

Un impact consistent va veni și din scumpirea recentă a petrolului, care se vede deja în prețurile la pompă ale carburanților. Situația din Orientul Apropiat ar putea complica estimările privind prețurile la combustibili.

„În caz de escaladare, dacă va fi un război între Iran și Israel, prețurile la energie ar putea crește puternic”, avertizează Gergely Tardos, economistul șef al OTP Bank Ungaria.

FOTO România rămâne ultima în UE la colectarea TVA. Studiu de caz România vs Polonia, Ungaria și alte țări care au înregistrat progrese CITEȘTE ȘI FOTO România rămâne ultima în UE la colectarea TVA. Studiu de caz România vs Polonia, Ungaria și alte țări care au înregistrat progrese

Și piața de gaz ar putea fi afectată, în condițiile în care importurile de LNG (gaz lichefiat) sunt influențate de prețurile globale, adaugă Gergely Tardos. El precizează însă că prețurile la gaz pe piața europeană vor rămâne cu mult sub recordurile de peste 300 de euro/MWh atinse în vara anului trecut, chiar dacă vor crește la 60-80 euro/MWh, față de 50 în prezent și sub 20 în primăvară-vară.

Situația complicată a inflației amână și reducerile de dobânzi. Dacă în prognoza din primăvară OTP estima că Banca Națională a României va veni cu primele tăieri de dobânzi încă din această vară și va ajunge cu rata cheie de la 7% la 6,25% la finele lui 2023 și la 5,5% la finele lui 2024, banca ungară a devenit acum mult mai prudentă în estimări și chiar pesimistă.

Noua prognoză a OTP arată primele tăieri ale ratei cheie în a doua jumătate a anului viitor. Până la finele lui 2024 urmează să fie redusă rata cheie cu doar 0,5 puncte procentuale, în timp ce așteptarea medie în piață este de 1,5 puncte procentuale.

„Guvernatorul BNR spunea că se discută de scăderi de dobânzi când inflația va fi la nivelul ratei cheie, care acum știm că este de 7%. Ne așteptăm ca să se ajungă la acest nivel în vară. Sunt și factori globali care ar putea să facă decidenții BNR mai prudenți”, spune Kovacs.

Dobânzile mari țin și potențialii clienți departe de creditele ipotecare. Gyula Fater, președintele OTP Bank România, spune că se așteaptă la o revenire lentă a pieței de împrumuturi ipotecare.

Firmele, inclusiv din HoReCa, care pun pe piață anumite ambalaje sau plastic reciclat, mai au o lună să se înregistreze la AFM CITEȘTE ȘI Firmele, inclusiv din HoReCa, care pun pe piață anumite ambalaje sau plastic reciclat, mai au o lună să se înregistreze la AFM

„Reducerea ratei cheie de către BNR este semnalul pentru oameni să ia credite”, consideră Fater.

În același timp, piața de refinanțări s-a răcit și ea, în condițiile în care mare parte din cei care erau dispuși să facă un astfel de pas au făcut-o deja, adaugă el.

Pentru creditele în lei în sold, rata medie de dobândă a crescut, între septembrie 2021 și septembrie 2023, de la 5,4%, la 9,2%. Totodată, în ultimul an, s-au scumpit puternic și creditele în euro, adresate în special companiilor - dobânda la împrumuturile noi a crescut de mai bine de două ori de la 3% la 6,7%.

Creditarea este așteptată să revină, în general, cu creșterea economică. Dinamica PIB ar urma să scadă de la 4,6% în 2022, la 1,9% în 2023 și să revină la 2,7% anul următor, potrivit prognozelor OTP.

VIDEO Prima News: Haos la rafturile magazinelor - Plafonat, dar mai scump. Sau același preț, dar a scăzut gramajul CITEȘTE ȘI VIDEO Prima News: Haos la rafturile magazinelor - Plafonat, dar mai scump. Sau același preț, dar a scăzut gramajul

"Având în vedere evoluțiile din ultima lună, indicatorii din trimestrul al treilea sugerează că acum încetinirea creșterii va dura mai mult decât se anticipa. Creșterea redusă pe care am văzut-o până acum este determinată de cererea gospodăriilor, de o revenire bună a sectorului construcțiilor și de o creștere uriașă a cheltuielilor de investiții, din care o mare parte este finanțată din fonduri externe nerambursabile. Așteptările ar trebui să fie rezervate pentru finalul acestui an deoarece cheltuielile vor fi limitate de faptul că și creșterea creditelor a continuat să slăbească, chiar dacă generarea de credite a revenit la tendințele anterioare pentru segmentul corporate și creditele de consum" au menționat analiștii OTP Bank.

OTP nu vede un pericol pentru ca România să ajungă în situația de a avea fondurile europene suspendate ca urmare a deficitului peste țintă.

viewscnt
Afla mai multe despre
dobanda cheie
dobanda credite
crestere economica
inflatie
otp bank