Firmele cu acțiuni la purtător vor putea în continuare să semneze contracte cu întreprinderile publice, a decis Camera de Industrii a Camerei Deputaților, care va redacta astfel un raport de respingere a unei propuneri legislative redactată de parlamentarii USR. Decizia ar putea fi însă una temporară, pentru că deja Guvernul a redactat un proiect de lege care prevede că firmele nu vor mai avea dreptul să emită acțiuni la purtător, ceea ce ar conduce la desființarea acestui tip de societăți.
În timp ce inițiatorii și reprezentanții opoziției au insistat că proiectul legislativ se referă la transparența achizițiilor publice, reprezentanții Puterii au susținut că, în cazul în care ar fi adoptată, legea ar discrimina între diferitele persoane juridice, prin limitarea drepturilor unora dintre acestea. În opinia președintelui comisiei, deputatul social-democrat Iulian Iancu, ar trebui modificată Legea societăților comerciale prin eliminarea posibilității de înființare a acestui tip de societăți.
În plus, Iulian Iancu a oferit și un alt argument: “dacă bănuim că în spatele acestor societăți se ascund intenții infracționale, faptul că le este permisă participarea la licitații publice nu face decât să faciliteze activitățile organismelor de aplicare a legii, prin concentrarea infractorilor în astfel de societăți”.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Pe 5 martie, majoritatea de guvernământ a respins în Senat proiectul PNL prin care firmele cu acțiuni la purtător sunt excluse de la achizițiile publice dacă nu prezintă deținătorul sau beneficiarul acestor acțiuni.
Proiectul a fost inițiat de deputații liberal Florin Roman și Cristina Trăilă și prevede că firmele organizate ca societate pe acțiuni, cu capital social reprezentat prin acțiuni la purtător, vor fi excluse de la atribuirea contractelor de achiziții publice în cazul în care nu prezintă deținătorul sau beneficiarul acestor acțiuni.
”Autoritatea contractantă este obligată să excludă din procedura de atribuire orice operator economic, organizat ca societate pe acțiuni, al cărui capital social este reprezentat prin acțiuni la purtător și care nu face dovada deținătorului acțiunilor”, este prevederea propusă de liberali pentru modificarea Legii achizițiilor publice.
Ministerul Justiției a redactat un proiect de lege care transpune, cu întârziere, o Directivă a UE în domeniu, prin care elimină dreptul firmelor de a emite acțiuni la purtător, iar societățile care au astăzi acționar având astfel de titluri vor fi obligate să le transforme în acțiuni nominative în termen de cel mult 1 an și jumătate.
Actul normativ mai stabilește că firmele, fundațiile și asociațiile vor trebui să declare beneficiarii reali (persoanele fizice care le controlează), iar autoritățile vor ține o evidență centralizată a acestora. În cazul în care nu respectă termenul stabilit pentru transmiterea informațiilor, se poate ajunge chiar la dizolvare judiciară. Schimbările legislative sunt rezultatul transpunerii, cu o întârziere de mai mult de jumătate de an față de termenul limită, la acest moment, a unei directive UE de combatere a terorismului și spălării banilor. "Termenul de transpunere a Directivei a fost 26 iunie 2017, motiv pentru care este imperios necesar adoptarea prezentului proiect de lege, urmând ca această legislație primară să fie însoțită, în scurt timp, de o hotărâre de Guvern în care vor fi detaliate aspectele procedurale corespunzătoare. În contextul celor de mai sus, se impune urgentarea aprobării acestui proiect de lege, întrucât la nivelul Comisiei Europene există o cauză declanșată împotriva României pentru neîndeplinirea obligației de comunicare a măsurilor de transpunere a Directivei, acțiune aflată în etapă a doua a fazei precontencioase", potrivit Ministerului Justiției.