Guvernul a modificat prin ordonanță de urgență legislația de avizare a investițiilor străine de către Comisia pentru examinarea investițiilor străine directe (CEISD), care îi are ca invitați permanenți pe reprezentanții SRI și SIE, statuând că nu doar investițiile din state terțe, ci și cele din țări membre ale Uniunii Europene trebuie autorizate de către Comisie.
″Modificările au ca obiect reglementarea unei abordări unitare a mecanismului de examinare a investițiior străine, în sensul examinării, pe lângă investițiile din spațiul non-UE, și a celor din Uniunea Europeană. De la intrarea în vigoare a mecanismului de examinare a investițiilor străine directe au fost observate diferite practici de eludare a acestuia, cea mai frecventă fiind declararea naționalității investitorului ca provenind din Uniunea Europeană. Această tendință se remarcă și la nivelul celorlalte state ale Uniunii Europene, România nefiind un caz izolat″, se arată în nota de fundamentare.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit sursei citate, ″inițiativa de a include o varietate cât mai mare de investiții pentru a fi examinate din punctul de vedere al securității naționale este în concordanță cu cea mai recentă Comunicare privind Strategia europeană de securitate economică a Comisiei (publicată împreună cu Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe), care adoptă o abordare mai sistematică și mai cuprinzătoare a riscurilor, stabilind o strategie de identificare și de răspuns la amenințările geopolitice″.
De asemenea, ordonanța ″clarifică mecanismul de sancționare în cazurile de încălcare de către investitor a cadrului legal incident și a obligațiilor asumate, prin introducerea posibilității constatării nulității actelor realizate cu nerespectarea prevederilor legale și revenirea la situația anterioară realizării investiției″.
OUG-ul adoptat astăzi mai stipulează că potențialii investitori străini care înaintează cereri de autorizare la CEISD trebuie să achite o contribuție de examinare în cuantum de 10.000 euro, echivalent în lei, la momentul depunerii cererii de autorizare, ″în vederea asigurării sustenabilității mecanismului administrativ de analiză a cererilor de autorizare″. Contribuția se restituie în situația în care CEISD constată neîndeplinirea condițiilor de examinare a cererii de autorizare.
Sumele încasate din contribuție se fac venituri proprii la bugetul Consiliului Concurenței.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Poliția locală îi va putea amenda pe conducătorii de trotinete electrice″Nivelul acestei contribuții a fost discutat și agreat cu reprezentanții mediului de afaceri. (..) Estimarea acestor venituri s-a efectuat pornind de la numărul cererilor de autorizare depuse în anul 2023 și valoarea de 10.000 euro/cerere. Astfel, valoarea veniturilor estimate într-un an însumează 11,665 milioane lei. Pentru estimarea veniturilor pe următorii ani s-a utilizat un procent de creștere a cererilor de examinare de 5%/an″, mai scrie în document.
Varianta inițială a legislației de examinare a investițiilor străine prevedea o taxă de examinare calculată ca procent de 0,1% din valoarea investiției supuse autorizării. Taxa a fost însă eliminată de către Parlament, la solicitarea președintelui Klaus Iohannis, care a argumentat că ”o astfel de taxă ar putea fi calificată ca o barieră administrativă de natură să descurajeze investitorii, iar Regulamentul (UE) 2019/452 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniune nu impune plata unei astfel de taxe”.
″S-a introdus o contribuție de examinare a cazurilor, în cuantum fix de 10.000 de euro. Anterior, în varianta aprobată de Parlament, aceasta reprezenta procent din valoarea investiției, iar Președintele a cerut niște clarificări. Acum contribuția este sumă fixă, se aplică numai procedurilor examinate, nu și celor notificate nejustificat, și a fost discutată și agreată cu mediul de afaceri. Este un domeniu nou, un mecanism european nou, iar această contribuție acoperă funcționarea Comisiei de Examinare a Investițiilor, programele de formare a specialișilor″, a declarat, pentru Profit.ro, președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu.
CITEȘTE ȘI 140.000 de muncitori străini - planificați să vină la muncă în România anul viitor. Unde sunt așteptați și ce salarii pot câștigaAcum, potrivit OUG-ului adoptat astăzi, veniturile realizate de Consiliul Concurenței din contribuția de examinare vor fi utilizate pentru:
a) pregătirea profesională a membrilor CEISD, persoanelor care desfășoară activități specifice Secretariatului CEISD și membrilor grupului de experți care realizează analize, studii de specialitate, recomandări sau opinii pentru membrii CEISD;
b) realizarea de analize, studii, consultanță și expertiză;
c) indemnizațiile de ședință acordate membrilor CEISD;
d) indemnizațiile de ședință acordate persoanelor care desfășoară activități specifice Secretariatului CEISD și membrilor grupului de experți care realizează analize, studii de specialitate, recomandări sau opinii pentru membrii CEISD;
e) participarea membrilor CEISD, a persoanelor care desfășoară activitate specifică Secretariatului CEISD și a membrilor grupului de experți care realizează analize, studii de specialitate, recomandări sau opinii pentru membrii CEISD, la congrese naționale și internaționale în domeniul de reglementare al Regulamentului (UE) 2019/452, la activități de cooperare cu statele membre, cu statele cu care există încheiate parteneriate strategice, cu Comisia Europeană sau cu alte organisme sau instituții publice internaționale, la proiecte și programe de asistență tehnică, precum și la proiecte de înfrățire instituțională;
f) organizarea de către Consiliul Concurenței de congrese, conferințe și alte acțiuni profesionale derulate cu scopul sprijinirii activității desfășurate de către CEISD.