Curtea Constituțională din Germania a dat undă verde acordul de liber schimb UE-Canada

Curtea Constituțională din Germania a dat undă verde acordul de liber schimb UE-Canada
scris 13 oct 2016

Curtea Constituțională din Germania a respins, joi, plângerea împotriva Acordului de liber-schimb (CETA) dintre Uniunea Europeană și Canada, înaintată de trei grupări activiste locale, informează Reuters.

Decizia Curții Constituționale dă undă verde guvernului german să ratifice CETA la o întâlnire a miniștrilor europeni de Comerț, care va avea loc săptămâna viitoare. O decizie în favoarea opozanților ar fi putut duce la blocarea acordului.

Urmărește-ne și pe Google News

Totuși, decizia instanței prevede că Germania poate aproba acordul doar cu respectarea condiției ca țara să poată renunța la acesta dacă se va dovedi necesar.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cele trei grupări care au contestat în instanță acordul, Campact, Foodwatch și Mehr Demokratie, au strâns 125.000 de semnături de la cetățenii germani nemulțumiți de perspectiva implementării acordului de liber schimb, pe fondul temerilor că acesta va submina drepturile muncitorilor și va duce la înrăutățirea standardelor pentru consumatorii europeni.

Miniștrii europeni ai Comerțului, reuniți la finele lunii septembrie la Bratislava, și-au exprimat în unanimitate susținerea pentru Tratatul de liber-schimb între Uniunea Europeană și Canada.

Săptămâna viitoare, guvernele statelor membre UE vor valida oficial acordul, mutare care necesită, din nou, sprijin unanim. Dacă va primi voturile necesare, acordul ar urma să fie semnat oficial la Bruxelles, pe 27 octombrie. Acordul necesită și votul Parlamentului European pentru a putea intra în vigoare.

Bulgarii au fost anunțați că vor scăpa de vize pentru Canada. Ce se întâmplă cu românii CITEȘTE ȘI Bulgarii au fost anunțați că vor scăpa de vize pentru Canada. Ce se întâmplă cu românii

Printre altele, aprobarea CETA va elimina taxele vamale dintre UE și Canada, va permite participarea directă a firmelor europenene la licitații publice canadiene și va liberaliza piața serviciilor.

În pofida deciziei Curții Constutuționale din Germania, ratificarea acordului întâmpină încă unele obstacole. Belgia a adoptat deja o rezoluție împotriva ratificării acordului, iar Ungaria ar putea cere un vot în Parlament.

Totodată, România a condiționat ratificarea acordului de ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în Canada.

viewscnt
Afla mai multe despre
curtea constitutionala
ceta
acord
liber schimb
ue
canada