Vasile Dîncu, în calitate de asociat unic al Institutului Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), a decis, pe 9 noiembrie 2015, să cedeze integral participația la IRES omului de afaceri clujean Ovidiu Turcu și fostului său colaborator de la institutul de sondare a opiniei publice Cornel Hirian, care este și administrator al firmei IRES SRL.
Decizia a fost luată cu circa o săptămână înaintea anunțului oficial făcut de premierul desemnat Dacian Cioloș privind componența noului Guvern, în care Dîncu a fost numit vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice. Anunțul respectiv a fost făcut de Cioloș pe 15 noiembrie.
"Subsemnatul Vasile Dîncu voi ceda domnului Turcu Iacob Ovidiu (...) și domnului Hirian Cornel (...), prin contract de cesiune semnat la o dată ulterioară celei la care se adoptă prezenta, cele 20 de părți sociale (...) pe care le dețin la SC Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (I.R.E.S.) SRL, la o valoare și în condițiile specificate în contractul de cesiune", se stipulează în hotărârea asociatului unic al IRES, Vasile Dîncu, din 9 noiembrie 2015.
Potrivit documentului citat, Ovidiu Turcu și Cornel Hirian urmează să devină asociați ai IRES după îndeplinirea tuturor formalităților legale legate de înregistrarea la organele competente a transferului de părți sociale.
Ultimele date de la Registrul Comerțului arată că, deocamdată, vicepremierul Vasile Dîncu controlează în continuare IRES, în proporție de 100%.
IRES este unul dintre principalele institute de cercetare și sondare a opiniei publice de pe piața românească. În 2014, an electoral, IRES a obținut un profit net de 1,39 milioane lei, de 4,5 ori mai mare decât în 2013, la o cifră de afaceri de 4,03 milioane lei, cu 64% peste cea consemnată în anul anterior. De asemenea, numărul mediu de salariați al Institutului aproape s-a triplat, de la 48 în 2013 la 132 în 2014.
Ovidiu Turcu este unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din Cluj. Turcu apare în ediția 2014 a topului Forbes pe locul 346, cu o avere de 8 milioane de euro. În 2010, însă, averea sa era estimată la 24-25 milioane euro. Este acționar majoritar al Dacia Service Cluj Feleac, prin intermediul căreia controlează și fabrica de mucava Mucart. Mai deține business-uri în domeniul comerțului cu autovehicule și în sectorul imobiliar. Prin OTC Group, este dealer auto în Cluj pentru mărcile Dacia, Renault și Nissan.
Cornel Hirian, administratorul firmei SC Institutul Român pentru Evaluare și Strategie (IRES), a fost și director general al institutului, precum și manager de proiect.
Vasile Dîncu a înființat IRES în 2009, după ce, în 1994, a fondat un alt institut de sondare a opiniei publice, Metro Media Transilvania. Între 2011 și 2013 a fost președintele grupului media regional care grupa televiziunile Transilvania L!VE și Look TV și a condus, ca director, săptămânalul regional "Transilvania reporter” și revista ”Sinteza”.
Membru PSD din 1999 și al așa-numitului ”Grup de la Cluj”, condus de Ioan Rus, Dâncu a deținut în perioada 2001 - 2003 funcția de ministru al Informațiilor Publice în Guvernul Adrian Năstase, după care, timp de un an, pe cea de șef al Agenției pentru Strategii Guvernamentale. Ulterior, în perioada 2004 - 2008, a fost senator PSD de Cluj, după care a fost observator în Parlamentul European, din partea Grupului Socialist, iar în 2007 a fost membru al Parlamentului European. Pe linie de partid, el a fost o perioadă lider al PSD Cluj, dar și vicepreședinte PSD la nivel național, pe domeniul Analiză politică și comunicare.
În anul 2008 a demisionat din toate funcțiile deținute în PSD, alături de Ioan Rus, după care, doi ani mai târziu, a demisionat și din partid.
În luna octombrie 2015, prezent la Cluj-Napoca la Conferința Județeană a PSD Cluj, președintele partidului, Liviu Dragnea, a făcut un apel public către Vasile Dâncu să se alăture, din nou, PSD, susținând că social-democrația are nevoie de el. La invitația lui Dragnea, Vasile Dâncu a răspuns evaziv, lăsând să se înțeleagă că va avea loc doar o colaborare pe anumite proiecte.