Croația, Bulgaria și România - cea mai mare creștere din UE a costului cu mâna de lucru

Croația, Bulgaria și România - cea mai mare creștere din UE a costului cu mâna de lucru
Profit.ro
Profit.ro
scris luni, 14:09

Costul orar al forței de muncă a crescut cu 5,2% în UE și cu 4,7% în zona euro, în trimestrul doi din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, arată datele publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

În perioada aprilie-iunie 2024, comparativ cu trimestrul doi din 2023, cel mai semnificativ avans anual a fost raportat în Croația (17,6%), Bulgaria (15,4%), România (15%), Ungaria (13,2%) și Polonia (13%), în timp ce alte două state membre UE au raportat creșteri de peste 10%: Letonia (11%) și Lituania (10,9%), scrie Agerpres

Urmărește-ne și pe Google News
O nouă investiție în industria de armament pe teritoriul României. Devenim hub regional pentru sud-coreeni CITEȘTE ȘI O nouă investiție în industria de armament pe teritoriul României. Devenim hub regional pentru sud-coreeni
Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a. Parteneri: ACUE, ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast
30 septembrie - Eveniment Profit.ro e-commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a. Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed, eMag
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-al Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit – Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris Romania

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile și costurile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajatori. La nivelul Uniunii Europene, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 5,1% în trimestrul doi din 2024, iar costurile non-salariale un avans anual de 5,4%.

În trimestrul doi din 2024, avansul costurilor cu forța de muncă în România a fost generat de creșterea cu 14,4% a costului orar al forței de muncă în domeniul business, în timp ce în domeniul non-business s-a înregistrat un avans de 16,7%.

Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forța de muncă a crescut cu 19,7% în construcții, cu 14,3% în servicii și cu 13,1% în industrie.

Conform datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creștere de 15% în al doilea trimestru al acestui an, comparativ cu perioada similară din 2023, iar față de trimestrul anterior a fost mai mare cu 6,79%.

Potrivit INS, față de trimestrul I 2024, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative majorări ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (19,72%), industria extractivă (17,62%), respectiv în intermedieri financiare și asigurări (14,08%).

Comparativ cu trimestrul anterior, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut cu 6,80%, iar cea a cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 6,51%.

SUA decide noi restrângeri în relațiile comerciale cu China CITEȘTE ȘI SUA decide noi restrângeri în relațiile comerciale cu China

Potrivit INS, față de același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative majorări ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în învățământ (22,42%), hoteluri și restaurante (21,67%), respectiv în alte activități de servicii (20,41%).

Față de același trimestru al anului precedent, componenta cheltuielilor directe (salariale) cu forța de muncă a crescut în trimestrul II 2024 cu 15,03%, iar componenta cheltuielilor indirecte (non-salariale) cu 14,51%.

viewscnt
Afla mai multe despre
costuri
eurostat
romania