Analistul financiar Martin Armstrong spune în baza calulelor sale privind ciclurile de sentiment că în 2032 ar urma să se precipite evenimente care să împingă Omenirea într-un nou Ev Mediu Întunecat. Distrugerea sistemului monetar și corupția politicienilor vor fi cauzele primordiale ale intrării lumii în haos.
Și-a câștigat reputația în piețele internaționale în anul 1987, când, în consultanța sa oferită la Princeton Economics, a prezis cu precizie de o zi prăbușirea Bursei de la New York în ceea ce ulterior industria de pe Wall Street a numit „Lunea Neagră”. Martin Armstrong anticipează un haos încă și mai mare: nici mai mult nici mai puțin, decât aruncarea lumii întregi într-un Ev Mediu în doar 16 ani.
Cel mai bun analist al ciclurilor de sentiment, el a calculat pentru anul 2032 apariția unor fenomene care ne vor duce către o „Epocă Întunecată”. „Din fericire, mă voi fi dus de pe această lume până atunci și nu voi fi nevoit să fac față acestui oribil eveniment”, scrie Armstrong, în vârstă de 66 de ani, pe portalul său Armstrong Economics.
Nu este ceva ieșit din comun. Grecia Antică a avut o astfel de etapă între civilizația Miceniană și reînflorirea cetăților elene, între anii 1.000 și 600 î. Hr. Japonia a avut propria ei perioadă de 600 de ani de Ev Întunecat, de o durată apropiată perioadei similare europene care a urmat căderii Imperiului Roman.
„Cauza este întotdeauna corupția politică”, spune Armstrong pentru a indica și sursa crizei ce va să vie. Coducătorii politici abdică de la îndatoririle lor și țin, de asemenea, și cea mai mare parte a oamenilor într-o corupție latentă, aceea a „pâinii și circului”, conform lui Iuvenal, adică a foloaselor pe care le primesc fără să-și mai îndeplinească nici ei sarcinile pe care le aveau în perioada de avânt.
Erele întunecate durează, de obicei, câte 600 de ani
Criza politică se vede întâi pe radarul financiar, printr-o distrugere a valorii monedelor, urmată de un colaps total al încrederii în sistemului monetar. În Japonia, spre exemplu, fiecare nou împărat devaloriza moneda cu 10% prin emiterea de noi monede. Acestea ajunseseră să nu mai aibă niciun fel de valoare intrinsecă pentru că erau aproape exclusiv din bronz sau fier. Procesul i-a făcut pe oameni să nu mai economisească sau să caute monedele din China care încă nu erau devalorizate. Până la urmă, nimeni nu a mai acceptat monede japoneze și orice sistem monetar a încetat să existe pentru 600 de ani. Oamenii foloseau saci cu orez ca unitate de schimb.
Reforma monetară nu este de ajuns. Polticienii sunt mult prea corupți
Imperiul Roman s-a înscris pe aceeași linie și, chiar dacă au mai fost reforme monetare, precum cea din anul 295, care să redea parțial soliditate monedelor, însă de fiecare dată ciclul de depreciere s-a reluat ca urmare a corupției guvernului. De aceea, părerea lui Armstrong este că cei care cred că restaurarea etalonului aur ar revigora economia și sănătatea societății se înșală. Astfel de reforme monetare au puțin impact.
Problema principală o reprezintă corupția, zice analistul financiar care vede în Hillary Clinton, candidata Partidului Democrat la Președinția SUA, un simbol al corupției: „Reprezintă tot ce este greșit cu politica noastră și cu economia noastră. Politicienilor nu le mai pasă de oameni.” Este calea care ne aruncă în Evul Mediu. O eră întunecată despre care Armstrong spune că va începe în anul 2032 și va dura sute de ani.