Guvernele și băncile centrale trebuie să colaboreze în privința dezvoltării reglementărilor pentru cripto-active, pentru a preveni posibilitatea ca acestea să devină un nou vehicul pentru spălarea de bani și finanțarea terorismului, a afirmat, marți, directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI), Christine Lagarde, transmite Reuters.
Într-o postare pe blog, înaintea reuniunii din Argentina a miniștrilor de Finanțe și a președinților băncilor centrale din G20, grupul țărilor bogate și al principalelor economii emergente, Lagarde a declarat că tehnologia din spatele criptomonedelor, inclusiv blockchain, oferă îmbunătățiri semnificative care ar putea ajuta la incluziunea financiară. Noile metode ieftine de plată ar putea ajuta milioane de persoane din țările în curs de dezvoltare care nu au conturi bancare, arată Agerpres.
"Înainte de a ajunge acolo, totuși, trebuie să facem un pas în spate și să înțelegem pericolul care vine alături de promisiuni. Aceste oferte digitale sunt în mod tipic construite într-un mod descentralizat și nu sunt supervizate de o bancă centrală. Tranzacțiile cu criptomonede sunt anonime, așa cum sunt tranzacțiile cu numerar, ceea ce ar putea avea ca rezultat un nou vehicul pentru spălarea de bani și finanțarea terorismului", a afirmat Christine Lagarde.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Oficialul a adăugat că unele eforturi sunt încurajatoare, inclusiv cele conduse de Consiliul pentru Stabilitate Financiară (FSB), pentru a studia noile evoluții și a oferi sfaturi împotriva spălării banilor prin intermediul dispozitivelor electronice.
FMI vrea să încurajeze țările să dezvolte politici care să asigure integritatea financiară și să protejeze consumatorii care investesc în cripto-active, în același mod folosit pentru sectorul financiar tradițional, a explicat Lagarde.