Comerțul este sectorul în care activează cele mai multe companii din România și unde este înregistrată cea mai mare creștere a cifrei de afaceri, dar care furnizează și cele mai multe companii din țară aflate în faliment, fiind un domeniu extrem de riscant pentru creditori.
Astfel, deși firmele din sectorul comerțului devin tot mai profitabile, cele mai multe companii din țară aflate în faliment provin din acest sector, cu o creștere de 5%. Acest fapt, precum și solvabilitatea redusă a acestora, mențin comerțul în continuare extrem de riscant pentru creditori, relevă un studiu realizat de Creditinfo Romania, care compară datele financiare ale ultimilor doi ani fiscali incheiați.
Mai mult, jumătate din companiile care activează în comerț nu au capital propriu. Potrivit datelor, alte sectoare cu probleme sunt cel al transporturilor, unde peste 44% dintre firme au capital propriu negativ, și construcțiile, cu peste 39%.
Capitalul propriu negativ este unul dintre primele simptome care indică riscul ridicat de intrare în insolvență al unei companii. Din această cauză, societățile cu capital propriu negativ sunt riscante pentru creditori, aceștia putând rămane cu creanțe a căror recuperare este de multe ori dificilă”,a declarat Aurimas Kacinskas, CEO Creditinfo România.
Record de firme nou-înființate în 2017
Trendul înființării de noi companii este unul crescător. În primele 7 luni ale anului 2017 au fost deschise aproape la fel de multe companii ca în 2016, iar creșterea estimată până la finalul anului este de 30% raportat la acesta. Însă mai multe firme nou-înființate înseamnă și riscuri mai mari, atrage atenția Aurimas Kačinskas, CEO Creditinfo România.
“Companiile nou-înființate prezintă riscuri pentru creditori în special din cauza lipsei capitalului și a activelor, care se acumulează în timp. Astfel, este mult mai simplu pentru o companie aflată la început de drum să intre în insolvență comparativ cu o companie cu vechime, care pe lângă faptul că are un istoric financiar în baza căruia poate fi evaluată, deține active mult mai valoroase pe care le poate pierde într-un astfel de demers”, spune acesta.
Și numărul de companii nou-înfiintate diferă de la regiune la regiune. Cel mai mare număr de companii au fost înființate în regiunea București-Ilfov, peste 18.000 în acest an, urmat de Nord-Vest cu peste 16.000. La polul opus se află regiunea Sud-Vest Oltenia și Vest cu mai puțin de 8.000, respectiv 9.000 companii nou-înființate.
Estimarile Creditinfo Romania indică un an 2017 în care vor fi înființate cu 30% mai multe companii comparativ cu anii 2015 și 2016.
A crescut și cifra de afaceri
Cu excepția regiuniilor Sud-Est si Sud-Vest, toate regiunile României au înregistrat creșteri ale cifrei de afaceri. Cea mai mare creștere a fost înregistrată de companiile din regiunea Vest- aproximativ 8% comparativ cu anul 2015, urmat de Sud-Muntenia cu 6% și București-Ilfov cu 5,1%. În cazul profitului, companiile din regiunea Bucuresti-Ilfov și-au crescut acest indicator cu peste 70%, urmat de Nord-Est cu 38% și Vest cu 32% La polul opus, companiile din regiunea Sud-Vest au înregistrat scăderi ale profitului cu 13%.
În ceea ce privește companiile falimentare, cele mai multe se regăsesc în sectoarele comerțului (29%, în creștere față de iulie 2016 de la 24%) , producției (în creștere continuă și constantă din iulie 2015, de la 18%, la peste 20%) și construcțiilor (ușoară scădere în iulie 2017 față de iulie 2016, de la 20%, la 19%). Aceste companii au cel mai mare risc pentru creditorii săi, aceștia nemaiputând să-și recupereze debitele restante.
Construcțiile și agricultura, domeniile cu cei mulți rău-platnici
Cea mai buna viteză de plată a datoriilor o au companiile din domeniul comerțului cu 140 de zile, urmat de transport cu 190 zile. La polul opus, companiile din domeniul construcțiilor înregistrează în medie peste 2 ani în vederea plății datoriilor. În cazul recuperarii creanțelor, cele mai rapide companii sunt cele din domeniul comerțului cu 53 zile, urmat de producție cu 83 zile.
Domenii în care creanțele se recuperează dificil sunt construcțiile și agricultura.