Economia românească riscă să se adâncească într-un blocaj financiar, în condițiile în care numărul firmelor care se confruntă cu dificultăți financiare crește lunar, context în care majoritatea oamenilor de afaceri chestionați într-un sondaj se așteaptă la o creștere a numărului insolvențelor în următoarea perioadă.
"Întârzierile la plată sunt tot mai mari, iar această situație afectează puternic sectorul IMM-urilor (90% din economie), mai ales firmele care au grad de siguranță financiară foarte redus, care trăiesc de la o factură la alta”, este una dintre concluziile studiului Frames&KeysFin, realizat în perioada 15-20 iunie 2018.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Anul trecut au intrat în insolvență 9.102 firme și PFA, în creștere cu 8,73% față de anul precedent. Această tendință s-a păstrat și în primele cinci luni din acest an, când numărul firmelor și PFA intrate în insolvență a crescut cu 11,97% comparativ cu perioadă similară din 2017, ajungând la 3.686.
Întrebați care sunt motivele pentru care firmele riscă sa ajungă în insolvență, 64% dintre respondenți au indicat în primul rând indisciplina financiară.
"Există mulți oameni de afaceri care, pe de o parte, au lacune în materie de know-how de business, iar acest lucru se repercutează asupra dinamicii afacerii. Pe de altă parte, există mulți investitori care încearcă să ,«fenteze’» cu bună-știință regulile afacerilor, în tentativa de a-și maximiza veniturile, iar acest lucru afectează mai ales firmele cu un capital redus, dependente de fluxul financiar obișnuit”, au declarat reprezentanții companiilor chestionați.
Supraestimarea veniturilor, informarea precară privind partenerii de afaceri și acordarea excesivă de dividende fără a ține cont de dinamica financiară a afacerilor, au fost menționate de asemenea de respondenți drept motive pentru care tot mai multe firme ajung în insolvență.
Întrebați dacă au avut parteneri de afaceri aflati la un moment dat în insolvență, 45% dintre respondenți au declarat ca au întâmpinat astfel de situații, în special cu parteneri din sectorul comerțului cu ridicata și amănuntul.
63% dintre respondenti au declarat că insolvența partenerilor lor le-a afectat activitatea, dat fiind faptul că aceștia nu au mai reușit să achite sumele datorate.
Datele publicate de ONRC la finalul lunii mai 2018 confirmă, de altfel, faptul că domeniul în care a fost înregistrat cel mai mare număr de insolvențe în primele cinci luni ale anului este comerțul cu ridicata și cu amănuntul si repararea autovehiculelor și motocicletelor - 1.130 (plus 13,68%).
Potrivit datelor ONRC, în primele cinci luni din 2018, cele mai multe firme și PFA-uri intrate în insolvență au fost în București, respectiv 737 (o creștere de 2,50% față aceeași perioadă din 2017) și în județele Bihor - 237 (creștere de 22,16%), Iași - 213 (creștere 4,41%) și Timiș - 181 (creștere 27,46%). Numai în luna mai a acestui an au intrat în insolvență 721 de firme și PFA.
Întrebați care sunt măsurile preventive pe care o firmă trebuie să le aibă în vedere pentru a evita pericolul insolvenței, 74% dintre respondenți au indicat, în primul rând, întărirea disciplinei financiare.
"Este esențial să te informezi în prealabil cu cine vrei să faci afaceri, care este situația financiară a partenerului de business, dacă are probleme juridice. Pe de altă parte este necesară o mai bună estimare a dimensiunii afacerii, multe companii intrând în insolvență pentru că și-au supraestimat veniturile, au avut așteptări mult prea optimiste legate de potențialul economic al industriei, al locației sau al partenerilor, furnizori și clienți”, a declarat Ovidiu Neacșu, asociat coordonator al Sierra Quadrant, practician de peste 20 de ani în domeniul insolvenței.
Printre măsurile preventive, oamenii de afaceri au mai indicat gestionarea responsabilă a investițiilor, optimizarea cheltuielilor și dimensionarea corectă a finanțării bancare (gradul de îndatorare).
"Din experiența noastră, o firmă intră în insolvență în primul rând ca urmare a blocajului financiar, determinat de resursele financiare insuficiente disponibile, de investițiile greșite și de lipsa unei strategii de risc fundamentată pe realitățile din economie. În plus, există lacune serioase în materie de know-how de risc, de educație economică, în multe firme, de la ultimul angajat până la director economic sau patron. Astfel că una dintre principalele măsurile preventive o reprezintă educația financiară”, a mai spus Ovidiu Neacșu.
Potrivit datelor ONRC, dincolo de situația insolvențelor, în perioada ianuarie - mai 2018, un număr de 8.364 de firme și-au suspendat activitatea (in crestere cu 30,81% față de perioada similară din anul trecut), dintre care 1.406 numai în luna mai. Alte 15.751 firme au fost dizolvate in perioada ianuarie - mai 2018 (creștere de 59,49% față de I-V 2017), iar dintre acestea, 3.098 de firme au fost dizolvate in luna mai.