Mulți dintre angajații străini aduși în România fug de la locul de muncă după o perioadă scurtă, ceea ce le provoacă pierderi angajatorilor, care, în mod normal, își recuperează banii investiți în aducerea lor în doi ani, spune Daniel Mischie, CEO City Grill, la conferința ”Piața muncii, între criză și reinventare”, organizată de Profit.ro. El arată că viza de lucru a acestor angajați ar trebui să fie legată de contractul de muncă, pentru că altfel nu pot fi ținuți în țară.
Conferința, transmisă în direct la Profit TV, a fost organizată în parteneriat cu Zamfirescu Racoți Vasile & Partners
Una dintre țările din care City Grill importă forță de muncă este Nepal, de unde vin mii de angajați în toată țara, pe posturi pe care românii nu mai lucrează. Nepal nu are consulat în România, iar ambasada din România funcționează, după cum spune Mischie, "destul de greuț", drept urmare dacă un restaurant găsește un nepalez care să lucreze la spălatul de vase, durează jumătate de an până reușește să-l aducă în România.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
"Pe de altă parte, investiția într-un astfel de om e destul de consistentă, drept urmare viza de lucru ar trebui să fie legată de contractul de muncă. Deci dacă a venit un nepalez și după două luni vrea să plece în altă țară sau la alt angajator, în mod normal el nu mai trebuie să aibă viza de lucru pe care am luat-o eu, angajatorul", a spus șeful City Grill.
El a dat mai multe exemple din propria firmă: când cazează un angajat străin, proprietarul locuinței cere banii în avans cu un an, iar dacă angajatul "fuge" de la muncă după două luni și se angajează în Munchen, banii plătiți pe următoarele zece luni de chirie înseamnă pierderi.
CITEȘTE ȘI Conferința Profit.ro HR-Piața Muncii. Directorul FPSC: OUG 114 a adus în legalitate muncitorii „la negru“ din construcții. Dar atenție - Învățământul dual nu funcționează. Absolvenții pleacă în străinătate"Tot ceea ce investești într-un angajat se constituie în venit salarial. Cazarea unui nepalez se consideră venit salarial și se impozitează cu 75%. Cred că am putea fi ajutați în sensul ăsta. Dacă tu îi plătești cazarea 200 de euro pe lună, tu îi mai plătești încă 150 de euro. Costurile cu viza, cu transportul și cu toate procedurile de aducere a unui angajat sunt amortizate în doi ani, dar dacă viza lui de lucru nu e legată de contractul de muncă, nu știi exact dacă îți amortizezi. Eu pot să cheltuiesc sumă fixă 2-3.000 de euro pentru a aduce un astfel de om și, evident, în decursul timpului cu tot cu taxe, costul lui depășește 1.000 de euro pe lună", a mai spus Mischie.