Concediul paternal - extins ca durată și pentru mai multe categorii de angajați

Concediul paternal - extins ca durată și pentru mai multe categorii de angajați
scris 26 aug 2022

Concediului paternal și indemnizația aferentă acestuia vor fi acordate tuturor taților care au calitatea de lucrător cu un contract de muncă sau un raport de serviciu, încheiat conform legii, eliminându-se prevederile care fac trimitere la calitatea de asigurat a titularului în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, conform unei ordonanțe de urgență aprobate de Guvern.

Ordonanța aprobată introduce, totodată, prevederi prin care se asimilează lucrătorilor și următoarele categorii de persoane: cu contracte din activitate sportivă, cu convenții de muncă individuale (cooperațiile), directorii cu contract de mandate, cu contract de management, care desfășoară activități ca urmare a unei funcții de demnitate publică și cu contracte de management și de administrare, încheiate potrivit Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Calculele Guvernului: Prețurile plafonate în energie - păstrate integral doar pentru anumiți consumatori noncasnici. Cum va fi calculat venitul suplimentar lunar al furnizorilor și traderilor de energie, pentru supraimpozitare CITEȘTE ȘI Calculele Guvernului: Prețurile plafonate în energie - păstrate integral doar pentru anumiți consumatori noncasnici. Cum va fi calculat venitul suplimentar lunar al furnizorilor și traderilor de energie, pentru supraimpozitare

De asemenea, prin ordonanță este extinsă durata actuală a concediului paternal, de la 5 zile lucrătoare la 10 zile lucrătoare, care să fie efectuate cu ocazia nașterii copilului lucrătorului, și este prelungită, de la 7 zile la 10 zile lucrătoare, permisia în cazul tatălui care satisface serviciul militar în calitate de militar în termen.

Prevederile actuale au mai fost modificate astfel încât să permită tatălui care a obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură să beneficieze de o majorare cu 5 zile a concediului paternal cu ocazia nașterii fiecărui copil nou-născut, fiind astfel modificate dispozițiile actuale care au caracter discriminatoriu, care permit majorarea concediului doar pentru un singur copil.

Pentru a răspunde observațiilor patronatelor, perioada totală de concediu se menține la 15 zile lucrătoare prin majorarea perioadei inițiale pentru toți tații și prin diminuarea perioadei suplimentare pentru cei care au obținut atestatul de absolvire a cursului de puericultură de la 10 zile la 5 zile, însă aceasta din urma se extinde la toți copii nu doar la primul copil cum este reglementat în prezent, în lege.

Invocând inclusiv \ CITEȘTE ȘI Invocând inclusiv "siguranța alimentară", Guvernul va permite majorarea salariilor și angajări la companiile de stat fără venituri din activitatea principală în ultimii 2 ani

Ordonanța introduce și noi reglementari privind obligația angajatorului de a aproba concediul paternal, completând reglementările actuale privind interdicția de concediere a lucrătorului pe perioada efectuării concediului paternal. 

Astfel, angajatorul are obligaţia de a aproba concediul paternal și de a informa angajații cu privire la acest drept și este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul lucrătorului care se află în concediu paternal.

Aceste prevederi privind încetarea raporturilro de muncă nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului.

Drepturile dobândite de lucrător anterior momentului acordării concediului paternal sau care sunt în curs de a fi dobândite de lucrător la data la care începe concediul paternal se mențin pe toată durata concediului și se aplică și după încetarea acestuia.

La încetarea concediului paternal, lucrătorului i se aplică prevederile art.10 alin.(8) din Legea nr.202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați, republicată, cu modificările și completările ulterioare, beneficiind de condiții care nu îi sunt mai puțin favorabile precum și de orice îmbunătățire a condițiilor de muncă la care ar fi avut dreptul dacă nu ar fi efectuat concediul.

Este interzisă aplicarea unui tratament mai puțin favorabil tatălui care a solicitat sau efectuat concediul de paternitate.

De asemenea, sunt introduse noi sancțiuni în cazul nerespectării acestor prevederi, refuzul angajatorului de a aproba concediul paternal urmând a fi sancționat cu amendă de la 4.000 lei la 8.000 lei.

VIDEO Constructorii „The Palm” din Dubai vor amenaja 11 kilometri noi de plajă în sudul litoralului românesc CITEȘTE ȘI VIDEO Constructorii „The Palm” din Dubai vor amenaja 11 kilometri noi de plajă în sudul litoralului românesc

După publicarea ordonanței de urgență în Monitorul Oficial, pentru a putea fi și aplicată, în termen de 30 de zile, la propunerea Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, Guvernul va trebui să modifice și normele metodologice de aplicare a acestor prevederi.

 

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum
viewscnt
Afla mai multe despre
concediu
paternal
categorii
angajați
perioada
durata
majorare
guvern
ordonanta