Compania Națională a Uraniului, scutită de garanții pentru a doua tranșă din ajutorul acordat de Guvern

Compania Națională a Uraniului, scutită de garanții pentru a doua tranșă din ajutorul acordat de Guvern
scris 4 mar 2017

Ministerul Economiei a solicitat Parlamentului ca, pentru a doua tranșă din ajutorul de salvare de 62 milioane lei, Compania Națională a Uraniului să nu fie obligată la constituirea unor garanții prin care să acopere împrumutul și costurile acestuia. Solicitarea vine în contextul în care ajutorul de salvare nu va fi rambursat și se va transforma în ajutor de stat, cu obligația întocmirii unui plan de restructurare.

Guvernul a decis, în octombrie anul trecut, să acorde Companiei Naționale a Uraniului (CNU) un ajutor de stat constând într-un împrumut pe 6 luni în sumă de până la 62 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News

Printre argumentele invocate de Executiv pentru necesitatea și urgența acestui ajutor de stat s-a numărat și "creșterea instabilității la granița de est a Europei", context în care autoritățile de reglementare europene din domeniul atomic recomandă menținerea de stocuri de uraniu pentru centralele nucleare europene suficiente pentru perioade de până la 5 ani.

Executivul a notificat anterior Comisiei Europene intenția de a acorda CNU un împrumut, care a fost prevăzut a fi acordat în două tranșe, de 47,2 și 14,8 milioane lei. Prima tranșă a fost acordată anul trecut, iar cea de-a doua a fost stabilită pentru 2017.

În vedrea garantării împrumutului, CNU urma să constituie garanții pentru împrumutul acordat de Ministerul Energiei, care să acopere cel puțin 120% din împrumut, dobânzi și costuri aferente.

DOCUMENT Producătorii de energie vor primi ajutoare de stat în cuantum individual de până la 15 milioane euro pentru un proiect CITEȘTE ȘI DOCUMENT Producătorii de energie vor primi ajutoare de stat în cuantum individual de până la 15 milioane euro pentru un proiect

Ordonanța prin care a fost acordat ajutorul conține prevederi care nu stimulează deloc rambursarea la termen a împrumutului, ci dimpotrivă. Astfel, draftul de act normativ prevede că, dacă nu restituie banii la scadență, CNU va trebui să elaboreze un plan de restructurare, în baza căruia se va putea prelungi perioada de acordare a creditului de stat.

Potrivit informațiilor obținute de Profit.ro din surse oficiale, în ciuda disponibilizărilor efectuate, care au costat statul alte 12,4 milioane lei, CNU nu va putea rambursa împrumutul, iar în perioada următoare autoritățile guvernamentale vor notifica Comisia Europeană că ajutorul de salvare va fi transformat în ajutor de stat, cu obligația companiei de a propune un plan de restruturare.

Mai mult, conducerea Ministerului Economiei a solicitat recent Parlamentului ca, în proiectul de lege prin care urmează să aprobe ordonanța guvernului, aleșii să elimine prevederile care obligă CNU să consituie garanții pentru ajutorul acordat.

Acordarea celei de-a doua tranșe de 14,8 milioane lei depinde de eliminarea obligativității acestor garanții, au susținut reprezentanții ministerului, care așteaptă ca parlamentarii să amendeze în acest sens ordonanța.

Proiectul de lege, amendat astfel, ar urma să intre în curând în dezbaterea finală la Camera Deputaților.  

viewscnt
Afla mai multe despre
uraniu
companie
ajutor
salvare
plan
restructurare
guvern
parlament