Piețele financiare sunt avide după creștere, însă investitorii nu ar trebui să se aștepte la randamente ridicate nici în 2017, arată previziunile analiștilor Goldman Sachs cu privire la evoluția principalelor active și economii în următorul an.
2016 nu a fost un an tocmai bun pentru analiștii financiari: Marea Britanie nu a făcut alegerea “rațională” de a rămâne în UE, trimițând acțiunile companiilor și lira în picaj, victoria lui Trump la alegerile din SUA nu doar că nu a destabilizat piețele, dar acestea și-au revenit rapid din șocul inițial și au îmbrățișat ideile republicanului din timpul campaniei electorale, iar mult-trâmbițata paritate euro-dolar nu s-a concretizat nici de această dată.
Moneda unică europeană va atinge paritatea în 2017
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Însă nu e timpul pierdut, transmit analiștii Goldman Sachs investitorilor care se întreabă cum vor evolua piețele financiare în 2017. Potrivit acestora, euro va scădea de la circa 1,06 dolari în prezent până la 1,02 dolari în trimestrul al treilea și va atinge paritatea până la finele anului.
Moneda americană va câștiga teren și în fața lirei sterline, aceasta din urmă fiind așteptată să se tranzacționeze la 1,18 dolari la jumătatea anului viitor și la 1,14 dolari în ultimul trimestru – o depreciere de peste 8% față de cotația actuală, situată la aproximativ 1,24 dolari.
Câștiguri “ușor mai mari”
"Piețele sunt avide după creștere, lucru mai mult decât evident după felul în care s-au concentrat asupra mesajului lui Trump referitor la creșterea economică," spun analiștii Goldman Sachs, care admit că s-au înșelat asupra reacției investitorilor la anunțul victoriei controversatului magnat american la președinția SUA.
În pofida previziunilor economice relativ optimiste, investitorii nu ar trebui să se aștepte la câștiguri cu mult mai mari decât în acest an, în condițiile în care acțiunile companiilor rămân, în general, supraevaluate, iar randamentele obligațiunilor vor continua să scadă.
"Comparând previziunile din acest an cu cele de anul trecut rezultă că, în pofida unei prognoze mai bune de creștere pentru economia globală, randamentele estimate rămân scăzute", potrivit băncii americane.
Per total, randamentele în 2017 vor fi "ușor mai mari" decât cele din 2016 în cazul multora dintre active. "În SUA, de exemplu, am revizuit în urcare estimările privind rentabilitatea acțiunilor, însă doar până la un nivel modest, de 2,7%, comparativ cu un câștig de 1,5% pentru 2016", se arată în nota Goldman Sachs.
Cele mai mari oportunități pentru investitorii din piețele de capital vor fi în Asia, exceptând Japonia, consideră analiștii, care estimează profituri de 12,5% în regiune, față de o rentabilitate de 3,8% preconizată la nivelul acestui an. În Japonia, indicele TOPIX, al bursei de la Tokyo, va avea o traiectorie divergentă, fiind estimat să scadă cu 3,7% în 2017.
CITEȘTE ȘI Banca italiană Monte dei Paschi efectuează un schimb de acțiuni cu obligațiuni, pentru atragerea de capitalRandamentele obligațiunilor suverane vor continua să scadă
Pe piețele de obligațiuni, Goldman Sachs vede o evoluție la nivelul randamentelor "aproape la fel de rea" ca în acest an.
Investitorii ar trebui să stea departe de obligațiunile pe 10 ani ale Germaniei, care ar putea să scadă cu 11% până la finele anului viitor, în principal din cauza deprecierii euro.
Nici titlurile emise de Trezoreria SUA nu vor avea o evoluție strălucită, susțin analiștii, aceștia așteaptându-se la un randament negativ de aproximativ 50 puncte de bază la finele lui 2017.
Petrolul urcă la 60 dolari barilul
În ceea ce privește cotațiile petrolului, acestea ar urma să urce la 60 dolari pe baril spre finalul anului viitor, preț care va sprijini recuperarea companiilor din sector. Aurul va avea, de asemenea, o evoluție pozitivă, mai ales în prima jumătate a anului, când va crește până la un nivel de 1,280 dolari pe uncie, potrivit analiștilor, în timp ce prețul cuprului va scădea cu circa 17%, de la peste 5.800 dolari pe tonă la închiderea de vineri, la 4.800 dolari pe tonă.