Analiștii Coface, companie specializată în recuperarea de creanțe și asigurări de credit comercial, estimează că România va înregistra un avans al economiei de 4,2%, în condițiile în care aportul agriculturii ar fi zero, în creștere de la 3,9% cât apreciază că a avut în 2015.
”Agricultura a avut în acest an un aport negativ de minus 10% la formarea PIB. În condițiile în care trimestrul IV a început cu dreptul și vedem o accelerare a creșterii PIB, aceasta va duce, în scenariul de bază estimat de Coface pentru anul 2015, la 3,9%. Vedem anul următor pe un trend ascendent în special bazat pe aceiași factori de creștere. În primul rând, consumul privat va înregistra o creștere de până la 7%, față de anul anterior, fiind susținut de mai mulți factori. Pe de o parte, avem majorările salariale din aparatul public (plus 25% în sănătate, plus 15% în educație, plus 10% pentru restul sectoarelor), cuplat și cu o creștere a salariului minim pe economie, în mai 2016, de 19%, care vine după alți trei ani consecutivi de creștere anuală medie de 12%, dinamică pe care nu o vedem, din păcate, corelată cu un avans al productivității", a spus Iancu Guda, service director Coface Credit Management Services.
Pentru 2016, Coface estimează o creștere a PIB de 4,2%, considerând că agricultura va avea un aport zero pentru că ”este impredictibilă", după cum a menționat analistul Coface. Tot el a explicat că, în cazul în care agricultura va înregistra și în acest an un trend negativ de minus 10%, la nivelul celui de anul trecut, atunci creșterea PIB va fi de numai 3,5%.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Coface a menținut la B calificativul privind riscul de țară pentru România, clasă de risc care indică un mediu microeconomic instabil, capabil să afecteze în continuare un istoric al plăților companiilor, potrivit Raportului macroeconomic România 2015 al companiei.
"În ciuda echilibrului macroeconomic, a reculului în procesul de euroizare și a îndeplinirii criteriilor de convergență nominală, România rămâne vulnerabilă ca urmare a caracterului structural al dezechilibrelor interne la nivel microeconomic", menționează documentul.
Factorii acestor dezechilibre sunt nivelul foarte ridicat al creditului comercial, interdependența foarte ridicată dintre companii, întreruperea accelerată a activității pentru multe companii, comparativ cu cele nou înregistrate, și nivelul ridicat al instrumentelor refuzate la plată.
În ceea ce privește incidența insolvențelor, România înregistrează un nivel de patru ori mai mare decât media înregistrată în plan regional (Europa Centrală și de Sud-Est), potrivit Studiului Insolvențelor în România, realizat de Coface. În România, media este de 45 de insolvențele la o mie de firme active, ocupând prima poziție în regiune din acest punct de vedere. Fabricarea produselor textile, salubritatea, construcțiile, industria alimentară și a băuturilor, HoReCa și fabricarea substanțelor chimice sunt primele cinci sectoare cu cel mai ridicat număr al insolvențelor nou deschise în 2015.
De asemenea, numărul insolvențelor companiilor cu afaceri de peste un milion de euro s-a menținut ridicat și în 2015, 577 de companii fiind în această situație. Printre cele mai mari companii, cu cifră de afaceri de peste 50 de milioane de euro, care au intrat în insolvență în 2015, se numără compania de bricolaj Ambient Sibiu, retailerul electroIT Domo Retail, constructorul Straco Group sau Succes Nic Com, companie cu activități în retailul alimentar, a mai precizat Iancu Guda.