Premierul demis Florin Cîțu spune că, în opinia sa, ar fi nevoie de convocarea unui comitet de macrostabilitate de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, având în vedere creșterile de prețuri recente. Referitor la inflație, Cîțu spune că speră că BNR nu a ratat în trecut o măsură de reducere a acesteia.
De ce este important: După cum a relatat Profit.ro, rata anuală a inflației a sărit cu un punct procentual în septembrie față de august, la 6,3%, cu jumătate de punct peste așteptările analiștilor. Este cea mai mare inflație din ultimul deceniu și poate atrage un răspuns mai puternic al băncii centrale la ședința de politică monetară din noiembrie.
”Cred că cu toții ați văzut ieri informații despre evoluția prețurilor, informații îngrijorătoare, prețurile sau dinamica prețurilor a depășit estimările Băncii Naționale. Și aici, bineînțeles, politica monetară în România este independentă sau în România este independentă, deciziile sunt bineînțeles ale Băncii Naționale”, a declarat în primul rând premierul.
El a adăugat însă că, în opinia sa, este nevoie de convocarea unui comitet de macrostabilitate la BNR, guvernatorul Isărescu fiind în măsură să ia această decizie.
Florin Cîțu a adăugat că speră că BNR nu a ratat în trecut o măsură de reducere a inflației.
”Dacă această inflație este doar temporară, dacă o vedem ca pe un eveniment temporar tranzitoriu, lucrurile sunt OK și vom merge pe ceea ce estimează banca centrală. Eu sper doar că nu am ratat o măsură în trecut și acum să ne grăbim să stingem, să reducem prețurile prin măsuri de politică monetară restrictivă, care ar putea să pună în pericol creșterea economică, dar sunt sigur că Banca Națională are cele mai bune măsuri și le va le lua pentru a asigura că inflația va scădea în perioada următoare și va reveni pe trend descrescător, așa cum arată estimările băncii centrale”, a afirma premierul demis.
El a mai spus că dacă inflația crescută nu este doar o surpriză, ci ”ceva permanent”, era bine ca BNR să o fi atacat din trecut.
”Banca centrală ne va comunica dacă este o surpriză temporară sau dacă este ceva permanent. Dacă este ceva permnanent, era mult mai bine să fie atacat din trecut, decât acum, pentru că efortul va fi mult mai mare acum să reduci inflația, dar, cu siguranță, banca centrală are cele mai bune măsuri și le va lua în perioada următoare”, a mai spus Cîțu.
CITEȘTE ȘI FMI: Economia României va crește cu 7% în 2021, printre cele mai bune performanțe la nivel europeanBNR a mai decis și majorarea cu câte 0,25 puncte procentuale a ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% la sută pe an, respectiv a ratei dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) la 2% pe an, precum și păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Este prima creștere a ratei cheie de la declanșarea pandemiei - în martie anul trecut era la 2,5% pe an. Decizia reprezintă o surpriză pentru piață, în contextul în care un sondaj printre analiști arăta că o majorare a ratei cheie este așteptată abia în noiembrie.