Cioloș propune ca implementarea bugetelor să fie obiectiv de performanță managerială la toate companiile de stat

Cioloș propune ca implementarea bugetelor să fie obiectiv de performanță managerială la toate companiile de stat
scris 23 dec 2015

Implementarea bugetelor companiilor de stat ar putea deveni obiectiv de perfomanță managerială pentru conducătorii acestor societăți, ministerele de resort urmând să se implice mai mult în monitorizarea și aprobarea acestor bugete. Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că premierul Cioloș a propus modificarea cadrului legislativ în acest sens, după ce a constatat că trebuie să aprobe bugete rectificate ale companiilor în ultimele zile ale anului.

Guvernul a fost nevoit să aprobe, în ultimele două ședințe, bugete de venituri și cheltuieli rectificate pe anul în curs la nu mai puțin de 13 companii de stat.

Urmărește-ne și pe Google News

Surse oficiale au declarat pentru Profit.ro că, în cadrul ședinței de Guvern de miercuri, atât premierul Dacian Cioloș, cât și ministrul Economiei, Costin Borc, s-au arătat contrariați de numărul mare de bugete ale companiilor care a trebuit discutate, dar și de faptul că acestea sunt aprobate în ultimele zile din an.     

"Ministrul Borc a spus că în toată activitatea sa din mediul privat nu s-a confruntat cu această experiență a aprobării bugetului pe anul în curs al unei companii chiar la sfârșit de an", au arătat sursele citate.

Bugetele companiilor de stat sunt aprobate în primăvară, dar forma practic finală este avansată Guvernului pe final de an, sub forma unui buget "rectificat", când directorii își prezintă cheltuielile deja efectuate și asupra cărora Executivul nu mai poate interveni.

Premierul Cioloș a propus în acest context modificarea cadrului legislativ astfel încât ministerele care au în subordine companii și regii de stat să aibă un control mai mare asupra elaborării și monitorizării execuției acestor bugete.

"Solicitarea a fost făcută pentru că veniturile și cheltuielile companiilor aprobate de Guvern la sfârșit de an sunt, de fapt, rectificări care să corespundă execuției reale ale unor bugete indicative elaborate pe parcursul anului", au precizat sursele citate.

Cadrul legislativ ar putea fi schimbat, prin urmare, astfel încât la toate companiile de stat implementarea bugetului de venituri și cheltuieli, în forma aprobată din primăvară, să devină un obiectiv de performanță managerială pentru conducerile acestor societăți.

Potrivit surselor citate, în cazul puținelor companii cu conducere conform prevederilor OUG 109/ 2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, monitorizarea și implementarea bugetelor este asigurată, dar în cazul celorlalte societăți cu capital de stat cadrul legal nu asigură o implicare corespunzătoare din partea ministerelor de resort.

viewscnt
Afla mai multe despre
bugete
companii de stat
implementare
guvern
ciolos