China - Producția industrială a crescut ușor, însă vânzările cu amănuntul au fost sub așteptări

China - Producția industrială a crescut ușor, însă vânzările cu amănuntul au fost sub așteptări
scris astăzi, 17:00

Producția industrială din China a crescut ușor în noiembrie, însă vânzările cu amănuntul au fost sub așteptări, în ciuda încercărilor guvernului de a stimula consumul. Beijingul se pregătește pentru noi tarife comerciale, odată cu revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.

Producția industrială a urcat cu +5,4% în noiembrie, față de aceeași lună din 2023, în condițiile în care creșterea anuală din octombrie a fost de +5,3%. În schimb, vânzările cu amănuntul, un indicator al consumului gospodăriilor, s-a majorat cu +3,3%, în cel mai mic ritm din ultimele trei luni. Încetinirea s-a înregistrat în ciuda unor campanii de promoții majore susținute de guvern și a unor programe de subvenționare pentru autoturisme, arată BiziDay.

Urmărește-ne și pe Google News
România conduce în creșterea retailului nealimentar din UE, cu un consum la maxime istorice și un potențial de expansiune în continuare semnificativ CITEȘTE ȘI România conduce în creșterea retailului nealimentar din UE, cu un consum la maxime istorice și un potențial de expansiune în continuare semnificativ

În aceste condiții, Dan Wang, un economist din Shanghai, a declarat pentru Reuters că “politicile economice ale Chinei au fost uimitor de consecvente în promovarea producătorilor, în dauna consumatorilor, în ciuda semnelor clare de slăbiciune de lungă durată”. Aceste date sugerează că va fi dificil pentru liderii chinezi să coordoneze o relansare a economiei în 2025, în condițiile în care și relațiile comerciale cu SUA, cea mai mare piață de export a Chinei, s-ar putea înrăutăți.

Donald Trump a promis, în campania electorală, că va impune tarife de până la 60% pentru importurile de bunuri chineze, dacă va reveni la Casa Albă. Aceste declarații au forțat Beijingul să accelereze planurile de relansare a economiei. 

viewscnt
Afla mai multe despre
china
economie