Scăderea activității economice în zona euro s-a atenuat în decembrie, în urma redresării sectorului serviciilor, care a compensat declinul îndelungat din industrie, arată rezultatele unui sondaj S&P Global, transmit Bloomberg și Reuters.
Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind zona euro, calculat de S&P Global, a ajuns în decembrie la 49,5 puncte, de la 48,3 puncte luna precedentă, dar încă sub pragul de 50 de puncte, care separă o creștere de o contracție a economiei. Indicatorii se așteptau în decembrie la un nivel de 48,2 puncte.
Indicele privind serviciile, considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat luna trecută la 51,4 puncte, de la 49,5 puncte, în timp ce analiștii se așteptau să nu existe modificări în noiembrie. În schimb, indicatorul privind angajările a scăzut luna aceasta la 50,1 puncte, de la 51 puncte, scrie Agerpres.
"Finalul anului este mai conciliant decât ne așteptam în general. Sectorului serviciilor a revenit pe creștere și arată un avans semnificativ, similar cu cel din septembrie și octombrie", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank.
Indicele privind activitatea fabricilor, care este sub pragul de 50 de puncte de la mijlocul lui 2022, s-a menținut la 45,2 puncte, în timp ce indicele privind producția, inclus în indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI), a scăzut luna aceasta la 44,5 puncte, de la 45,1 puncte în noiembrie.
"Industria este încă într-o situație dificilă. Producția a înregistrat în decembrie cel mai rapid ritm de creștere din 2024 iar comenzile industriale sunt de asemenea în declin", a adăugat Cyrus de la Rubia.
CITEȘTE ȘI Elon Musk devine prima persoană din lume cu o avere netă care depășește 400 miliarde dolariCererea pentru bunuri produse în zona euro este în declin iar indicele privind noile comenzi a scăzut luna aceasta la 43 puncte, de la 43,4 puncte în noiembrie. Totuși, optimismul s-a îmbunătățit, indicele privind perspectivele viitoare a ajuns la 57,8 puncte în decembrie, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.
BCE estimează că economia zonei euro ar urma să înregistreze o creștere de 0,7% în 2024, 1,1% în 2025, 1,4% în 2026 și 1,3% în 2027. Rata inflației ar urma să se situeze anul acesta la 2,4%, după ce în septembrie BCE estima un nivel de 2,5%. Pentru anul viitor este previzionată o inflație de 2,1%, aproape de ținta de 2%. Pentru 2026, BCE continuă să se aștepte la o inflație de 1,9%.