China a devenit anul trecut cel mai mare investitor în Europa emergentă după valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții. SUA conduce în continuare în top ca volum

China a devenit anul trecut cel mai mare investitor în Europa emergentă după valoarea tranzacțiilor de fuziuni și achiziții. SUA conduce în continuare în top ca volum
scris 31 ian 2018

China a devenit cel mai mare investitor străin din Europa emergentă în 2017, crescând valoarea investițiilor sale în regiune cu 78% până la 7,7 miliarde de euro, după o creștere de 96% în 2016.

Statele Unite au rămas primul investitor ca volum, cu 92 de tranzacții în 2017, potrivit raportului "M&A Emerging Europe 2017/2018"* publicat de CMS în colaborare cu EMIS.

Urmărește-ne și pe Google News

Raportul "M&A 2017/2018" prezintă tendințele din 15 țări emergente din Europa Centrală și de Est: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Ungaria, Muntenegru, Polonia, România, Federația Rusă, Serbia, Slovacia, Slovenia, Turcia și Ucraina.

Criza de pe piața muncii se amplifică. Aproape trei sferturi dintre oamenii de afaceri cred că vor găsi greu angajați și nu îi vor putea păstra CITEȘTE ȘI Criza de pe piața muncii se amplifică. Aproape trei sferturi dintre oamenii de afaceri cred că vor găsi greu angajați și nu îi vor putea păstra

Aceste rezultate pot fi un semnal pentru ce se așteaptă în viitor în regiune, deoarece investițiile interne au continuat să domine activitatea: investitorii ruși au efectuat 603 tranzacții în valoare de 22,5 miliarde de euro iar investitorii polonezi au negociat 166 de tranzacții în valoare de 4,3 miliarde de euro.

În ansamblu, Europa emergentă s-a bucurat de încă un alt an foarte bun pentru activitatea de fuziuni și achiziții și a închis 2017 cu 2.113 tranzacții, raportate la întreaga regiune - cu 6% mai mult față de 2016. Valoarea tranzacțiilor a ajuns la 71,5 miliarde de euro, un mic declin față de 2016, dar cu mult peste valorile din 2014 și 2015.

"În ciuda incertitudinilor legate de politica mondială, încrederea a crescut în a doua jumătate a anului. Acest lucru a dus la un flux sănătos de tranzacții în contextul unui interes crescut din partea investitorilor străini. Acest lucru era valabil în special pentru China și arată că regiunea va juca un rol important în inițiativa sa « Belt and Road » pentru îmbunătățirea infrastructurii partenerilor comerciali cheie. Suntem deja martorii unui volum important de activitate la începutul anului 2018, cu toate semnele care indică un alt an bun pentru activitatea de fuziuni și achiziții din regiune ", a declarat Helen Rodwell, Partener, CEE Corporate Practice, CMS.

Potrivit raportului, în 2017 s-au evidențiat câțiva actori importanți. În Ucraina, în ciuda tensiunilor din estul țării, s-a înregistrat o creștere cu 67% a activității de fuziuni și achiziții, în timp ce Ungaria a înregistrat cea mai mare creștere (126%), în valoare totală de 2,7 miliarde de euro. Rusia, cea mai mare țară din regiune, a avut cele mai înalte niveluri de activitate în 2017, cu 671 tranzacții în valoare de 36,7 miliarde de euro. România a înregistrat o creștere puternică în activitatea de fuziuni și achiziții, cu o creștere cu 13% a volumului de tranzacții și cu 64% a valorii acestora. Creșterea economică din Polonia a avut ca rezultat o piață puternică a tranzacțiilor, cu o creștere de 3% a volumului de tranzacții (288).

"Odată cu creșterea economică a regiunii, care depășește toate economiile majore, un mediu favorabil pentru investițiile străine și finanțarea UE și o populație din ce în ce mai bogată, de peste 100 de milioane de locuitori, Europa Centrală și de Est este o piață atractivă în sine. Fluxul de tranzacții arată că CEE rămâne o țintă esențială pentru investitorii internaționali, indiferent dacă doresc să profite direct de piețele sale sau să le utilizeze pentru a produce bunuri pentru export ", a declarat Radivoje Petrikić, Partener, CEE Corporate Practice, CMS.

În întreaga regiune, cel mai activ sector a fost cel imobiliar și de construcții, cu un total de 390 tranzacții în valoare de 16,9 miliarde de euro, urmat de cel productiv (Manufacturing) și apoi de cel tehnologic. Polonia a fost cea mai activă piață pentru noile listări la bursa de valori, cu un IPO în valoare totală de aproape 1,8 miliarde de euro.

"Suntem, în general, optimiști și credem că 2018 va fi un an foarte bun pentru fuziuni și achiziții în regiune. Creșterea economică din CEE/SEE, împreună cu finanțarea încă ieftină, la care se adaugă și numărul redus al incertitudinilor de la început de an, comparativ cu 2017, fac din regiune o destinație de investiții de dorit. În plus, ne așteptăm ca incertitudinea fiscală și de reglementare din Statele Unite va forța companiile de acolo să fie mai precaute cu privire la tranzacțiile interne și să se uite în schimb mai atent la Europa. Clasarea Chinei în ca prim investitor în Europa Centrală și de Est anul trecut ar putea sugera viitoarele tendințe în piața de M&A", a conchis Stefan Stoyanov, Head of M&A Database, EMIS.

 

viewscnt
Afla mai multe despre
fuziuni
achizitii
china
investitii