Cererea de aur în rândul băncilor centrale a atins un nivel record în primul trimestru, chiar dacă cererea globală globală a prezentat ”o imagine mixtă”, conform Consiliului Mondial al Aurului (WGC), transmite CNBC, preluat de News.ro.
Prețurile aurului au depășit bariera de 2.000 de dolari uncia săptămâna aceasta și flirtează cu maxime record, deoarece incertitudinea economică globală, o posibilă pauză în creșterea ratelor dobânzilor la Rezerva Federală și potențialele probleme suplimentare în sectorul bancar din SUA determină investitorii să se îndrepte spre metalul prețios.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Raportul trimestrial al WGC privind tendințele cererii de aur, publicat vineri, a arătat că cererea (excluzând bursele) a scăzut cu 13% în primul trimestru, față de aceeași perioadă a anului trecut, deși au fost în joc efecte de bază, având în vedere creșterea puternică a cererii în urmă cu un an, când investitorii au fugit de activele riscante în urma invaziei Rusiei în Ucraina.
Cu toate acestea, cererea totală de aur a crescut cu 1% față de primul trimestru din 2022, datorită unei redresări a pieței OTC.
În cele trei luni încheiate în martie, băncile centrale au adăugat 228 de tone de aut la rezervele globale, cea mai mare rată de achiziții înregistrată în primul trimestru de la începutul seriei de date în 2000, deși o creștere mai mică decât în ultimele trimestre.
Louise Street, analist senior de piață la World Gold Council, a declarat joi, pentru CNBC, că aceasta a fost o continuare a tendințelor prin care echizițiile de aur ale băncilor centrale au urcat la un nivel maxim al ultimilor 11 ani în 2022.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Legea care urma să interzică plata salariilor cash, întoarsă la comisii. Inițiatorii renunță la obligația plății pe card, înlocuind-o cu drept al salariatului de a optaWGC se așteaptă ca cererea în rândul băncilor centrale să se modereze în acest an, după vârful din 2022, deși a remarcat că acolo unde achizițiile anterioare au fost concentrate pe piețele în curs de dezvoltare, centrele financiare mai dezvoltate își cresc acum cererea.
Autoritatea Monetară din Singapore (MAS) a fost cel mai mare cumpărător unic pe parcursul trimestrului, adăugând 69 de tone de aur la rezervele sale, care sunt acum cu 45% mai mari decât la sfârșitul anului 2022.
CITEȘTE ȘI CONFIRMARE FOTO Austriecii de la Alpla, firma românească Ecohelp și elvețienii de la UPT au investit 7,5 milioane euro într-o fabrică în RomâniaBanca Populară Chineză (PBoC) a adăugat 58 de tone pe parcursul trimestrului și acum deține 2.068 de tone de aur în rezervele sale, 4% din totalul rezervelor de aur raportate la nivel global.
Turcia a fost din nou un mare cumpărător, crescându-și rezervele de aur cu 30 de tone, în timp ce banca centrală a Indiei a adăugat doar 7 tone.
Consumatorii chinezi au cumpărat 198 de tone de bijuterii din aur pe parcursul trimestrului, 41% din totalul global, cererea revenind odată cu eliminarea măsurilor zero-Covid, deși prețurile ridicate și volatile au afectat cererea în India, care a înregistrat cel mai slab primul trimestru din ultimii trei ani.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Hidroelectrica dă în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivăÎn general, achizițiile de bijuterii au fost relativ stabile în primul trimestru, China compensând declinul din India.
Tulburările bancare declanșează o creștere a investițiilor
În ceea ce privește investițiile, WGC a înregistrat o creștere vizibilă a cererii de aur în martie, după prăbușirea Silicon Valley Bank, primul dintre ceea ce a devenit o serie de eșecuri în sistemul bancar din SUA în rândul instituțiilor regionale expuse dobânzilor mai mari.
Economiștii au declarat săptămâna aceasta pentru CNBC că ar putea fi așteptate și mai multe probleme după ultima criză, când a avut loc o salvare de urgență a First Republic Bank de către JPMorgan Chase, weekendul trecut.