Câștigul salarial mediu net a crescut în august, nominal, cu 12,9%, față de aceeași lună a anului trecut, la 2.669 lei, ritm încetinit față de luna precedentă, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 7,5%, potrivit datelor transmise marți de Institutul Național de Statistică (INS). Față de luna precedentă, salariul mediu net a scăzut cu 39 lei.
În iulie, câștigul salarial mediu net a crescut, nominal, cu 13,3%, față de aceeași lună a anului trecut, la 2.708 lei, ritm încetinit față de luna precedentă, iar creșterea reală, în raport cu evoluția prețurilor de consum, a fost de 8,4%, scrie News.ro.
În august, indicele câștigului salarial real (câștigul salarial în raport cu evoluția prețurilor de consum - n.r.) față de aceeași lună a anului trecut a fost de 107,5%.
În august, câștigul salarial mediu nominal net ascăzut față de luna precedentă cu 39 lei (-1,4%). Indicele câștigului salarial real a fost de 98,3% pentru luna august față de luna precedentă.
Față de luna octombrie 1990, indicele câștigului salarial real a fost de 191,6%, cu 3,4 puncte procentuale mai mic față de cel înregistrat în luna iulie 2018.
În august, valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației, inclusiv activități de servicii informatice, 6.319 lei, urmată de fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (5.509 lei) și transporturi aeriene (5.430 lei).
Cele mai mici salarii nete lunare s-au înregistrat în hoteluri și restaurante, 1.556 lei, urmată de fabricarea articolelor de îmbrăcăminte (1.631) și prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută, cu excepția mobilei; fabricarea articolelor din paie și din alte materiale vegetale împletite (1.763 lei).
În luna august, în majoritatea activităților din sectorul economic, nivelul câștigului salarial mediu net a fost mai mic decât în luna iulie 2018, ca urmare a acordării în lunile precedente de premii ocazionale (prime trimestriale, anuale, de vacanță ori pentru performanțe deosebite), drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv tichete de masă și tichete cadou).
”De asemenea, scăderile câștigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producție ori încasările mai mici (funcție de contracte/proiecte ori ca urmare a concediilor de odihnă când nu se acordă tichete de masă și alte drepturi salariale)”, se arată în comunicat.
Cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost de 17,1% în extracția cărbunelui superior și inferior și între 5% și 8% în fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, depozitare și activități auxiliare pentru transport, alte activități industriale, producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat, activități de asigurări, reasigurări și ale fondurilor de pensii (cu excepția celor din sistemul public de asigurări sociale), extracția minereurilor metalifere, fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice.
Cele mai mari creșteri ale câștigului salarial mediu net s‐au înregistrat după cum urmează: cu 5,2% în telecomunicații, respectiv cu 4,9% în activități de editare; între 2% și 3,5% în fabricarea produselor farmaceutice de bază și a preparatelor farmaceutice, fabricarea băuturilor, fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, fabricarea substanțelor și a produselor chimice, tranzacții imobiliare, transporturi pe apă, transporturi aeriene.
”În sectorul bugetar s‐au înregistrat ușoare scăderi ale câștigului salarial mediu net față de luna precedentă în învățământ (‐2%, ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare), respectiv sănătate și asistență socială (‐0,5%). Câștigul salarial mediu net din administrația publică a crescut cu 1 leu comparativ cu luna precedentă”, se arată în comunicat.