Câștigul mediu net din România a stagnat în iulie la 2.078 lei, ritmul anual de creștere a încetinit la 12,4%

Câștigul mediu net din România a stagnat în iulie la 2.078 lei, ritmul anual de creștere a încetinit la 12,4%
scris 6 sep 2016

Câștigul salarial mediu net la nivel național, care include atât salariile, cât și bonusurile sau tichetele de orice tip pe care le primesc angajații, s-a menținut în iulie la nivelul din luna precedentă, de 2.078 lei (463 euro), însă ritmul anual de creștere s-a temperat la 12,4%, după ce atinsese în iunie un nivel maxim după 2008, potrivit datelor publicate marți de Institutul Național de Statistică (INS).

În iunie, ritmul anual de creștere a câștigurilor angajaților din România a accelerat, ajungând la un nivel-record după 2008, de 14,3%, față de 14,2% în perioada mai 2015-mai 2016.

Urmărește-ne și pe Google News

Accelerarea creșterii salariilor în ritm anual era previzibilă, în condițiile în care, de la 1 mai, salariul minim brut pe economie a fost majorat de Guvern cu 19%, de la 1.050 lei până la 1.250 lei, arată news.ro.

În iulie, ritmul anual de creștere a încetinit la 12,4%, în condițiile în care câștigurile salariaților au rămas neschimbate față de luna iunie.

Politicienii promit noi creșteri de salarii la stat: Unu din patru angajați e plătit de buget și câștigă peste media din România CITEȘTE ȘI Politicienii promit noi creșteri de salarii la stat: Unu din patru angajați e plătit de buget și câștigă peste media din România

Statisticile oficiale publicate marți mai arată că, în termeni reali, ținând cont de inflație, câștigurile au fost mai mari, în luna iulie 2016, cu 13,3% față de aceeași lună a anului trecut, ritmul fiind în scădere față de luna iunie, când nivelul a fost de 15,1%.

"Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu nominal net s‐au înregistrat în activități de servicii în tehnologia informației (inclusiv activități de servicii informatice) (5.487 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (1.296 lei)", se arată într-un comunicat al INS.

Potrivit tabelelor INS, pe lângă sectorul tehnologiei informației (IT), câștigul mediu net din România a depășit nivelul de 1.000 de euro (4.500 lei) în luna iulie în doar trei sectoare: fabricarea produselor de cocserie (4.868 lei), activități de servicii anexe extracției de petrol și gaze (4.659 lei) și extracția petrolului și a gazelor naturale (4.523 lei), în timp ce în asigurări și în sectorul bancar cîștigul mediu net este apropiat de acest pragm, situându-se la 4.300-4.400 lei.

Creșterea salariilor a accelerat în ultimele luni ale anului trecut, după ce s-au aprobat mai multe majorări salariale consistente în sistemul bugetar.

Tinerii din generația Millennials evită companiile de stat, sunt mai exigenți cu angajatorul și mai puțin atașați de job CITEȘTE ȘI Tinerii din generația Millennials evită companiile de stat, sunt mai exigenți cu angajatorul și mai puțin atașați de job

De la 1 octombrie 2015, salariile din sistemul de sănătate și în domeniul asistenței sociale au crescut cu 25%, iar de la 1 decembrie  s-au majorat cu 15% salariile din învățământ și cu 10% salariile celorlalți bugetari.

În urma acestor majorări, diferența dintre salariile bugetarilor și câștigurile din companii s-a adâncit puternic. În 2014, câștigul mediu al bugetarilor era cu 13% peste nivelul din sectorul concurențial, iar în 2015 ecartul a urcat la 16%, arată datele publicate recent de Comisia Națională de Prognoză (CNP).

Pentru 2016, prognozele oficiale arată că venitul mediu brut lunar din sectorul bugetar va ajunge la 3.231 lei, nivel cu 22,6% mai mare decât câștigul brut din sectorul concurențial, care include companiile. 

viewscnt
Afla mai multe despre
câștigul
statistica
salarii