Bundesbank, banca centrală a Germaniei, s-a opus pachetului de măsuri introduse joi de Banca Centrală Europeană (BCE), potrivit unor surse familiare cu situația, lucru care amplifică tensiunile dintre cele două instituții bancare și evidențiază dificultatea construirii unei politici monetare unitare pentru economiile din zona euro, scrie Wall Street Journal.
Președintele Bundesbank, Jens Weidmann, este îngrijorat că relaxarea cantitativă prelungită ar putea da naștere unei "bucle sumbre de așteptări și dezamăgiri în piețe", au spus sursele menționate. În particular, Weidmann s-a exprimat împotriva suplimentării plafonului pentru achizițiile lunare de obligațiuni din zona euro.
În încercarea de a ghida traiectoria inflației din zona euro pe o pantă ascendentă, BCE a decis joi să taie dobânda cheie la zero și să coboare rata dobânzii pentru depozite și mai mult în teritoriu negativ, concomitent cu suplimentarea la 80 milioane euro a achizițiilor lunare de obligațiuni și alte active din zona euro.
CITEȘTE ȘI BCE a redus semnificativ prognoza de inflație în zona euroInițial, acțiunile europene au crescut imediat după anunțarea măsurilor, însă comentariile șefului BCE privind probabilitatea redusă pentru noi tăieri ale dobânzilor au împins cotațiile în teritoriu negativ, iar indicele Stoxx Europe 600 a încheiat ședința de joi cu o scădere de 1,7%. Vineri, trendul s-a inversat, iar principalele burse europene au avansat cu până la 3,5%.
Șeful Bundesbank ar fi preferat ca BCE să nu ia nicio măsură la ședința de joi, potrivit uneia dintre sursele consultate de Wall Street Journal, însă ar fi fost dispus să discute utilizarea de instrumente monetare standard, precum tăieri de dobânzi sau împrumuturi pe termen lung. Weidmann nu a putut vota la ședința monetară din această săptămână, din cauza sistemului de rotație privind drepturile de vot ale guvernatorilor băncilor centrale introdus de BCE după aderarea Lituaniei la zona euro, în ianuarie anul trecut.
Bundesbank nu este la prima "abatere" în ceea ce privește politicile adoptate de BCE. Banca germană a criticat în repetate rânduri măsurile introduse de BCE, în special programul de relaxare cantitativă, pe care îl consideră riscant, din cauză că acesta ar putea reduce presiunile pentru ca statele cu un grad mare de îndatorare guvernamentală să implementeze reforme. Disputele privind achizițiile de obligațiuni din zona euro au dus la demisia a doi reprezentanți germani din Consiliul guvernatorilor BCE în ultimii patru ani.
CITEȘTE ȘI Guvernul a reglementat interceptările, furnizorii de comunicații electronice și servicii financiare - obligați să colaborezeLa conferința de presă susținută joi, după anunțarea deciziilor de politică monetară, președintele BCE Mario Draghi a precizat că pachetul de măsuri a fost adoptat cu majoritate de voturi. Draghi a avertizat că zona euro s-ar fi confruntat cu o "deflație dezastruoasă" dacă poziția BCE s-ar fi bazat pe strategia "nein zu Allem" ("nu la tot" - germ., n.r.), termen folosit de șeful BCE în urmă cu doi ani pentru a descrie opoziția germanilor vis-à-vis de programul de achiziții de obligațiuni.
"Să presupunem că am fi adoptat ceea ce acum doi ani obișnuiam să denumesc strategia "nein zu Allem", de a nu face nimic. Care ar fi fost rezultatul? Bineînțeles, suntem de părere că rezultatul ar fi fost o deflație dezastruoasă", a spus Draghi.