Britanicii sunt chemați astăzi la urne pentru a alege dacă vor un viitor alături de statele membre ale Uniunii Europene sau vor să-și ia deciziile pe cont propriu, după 46 de ani de apartenență la UE. Deși liderii de stat, investitorii și companiile au atenționat că o potențială ieșire din bloc va duce la scăderea influenței internaționale a fostului imperiu, va zgudui piețele financiare și va lansa unde de șoc în întregul occident, sondajele rămân strânse.
Aproximativ 45 de milioane de britanici au dreptul să voteze în 382 de circumscripții în "Referendumul cu privire la apartenența Regatului Unit la Uniunea Europeană". Însă, doar cetățenii UE rezidenți britanici în Irlanda, Malta și Cipru se califică să voteze cu această ocazie.
Potrivit unor estimări, aproximativ 1,5 milioane de alți cetățeni europeni din Marea Britanie nu au dreptul să voteze. Alegătorii vor primi un buletin de vot, pe care sunt invitați să marcheze cu o cruce răspunsul, într-una dintre cele două căsuțe, la unica întrebare: "Ar trebui ca Regatul Unit să rămână membru al Uniunii Europene sau să părăsească Uniunea Europeană?".
CITEȘTE ȘI Radu Crăciun, BCR Pensii: În caz de Brexit, trebuie să ne așteptăm ca investitorii să vândă activele românești, inclusiv leiiUrnele sunt deschise la ora locală 7.00 (9.00 ora României) și vor fi închise la ora locală 22.00 (00.00 ora României). Primele rezultate locale sunt așteptate două ore mai târziu.
Între timp, rezultatele oficiale vor fi anunțate abia vineri.
Într-un mesaj adresat națiunii, premierul David Cameron a reiterat că ieșirea din UE va pune la risc economia și securitatea statului, ceea ce va însemna mai puține locuri de muncă, mai puțini aliați internaționali și, în special, o viață mai scumpă pentru cetățenii britanici.
"Veți fi singuri în cabina de vot. Doar voi, luând o decizie care va avea un impact semnificativ asupra propriului viitor, dar și asupra viitorului copiilor și nepoților voștri", a spus liderul executivului, conform news.ro, adresându-se electoratului în vârstă, considerat eurosceptic și mai înclinat să se prezinte la urne.
Intervenția premierului vine după ce ultimele sondajele au arătat cum electoratul pro-european se contractă pe zi ce trece, în favoarea alegătorilor care vor să părăsească blocul comunitar. Sondajul Survation demostrează că tabăra pro-UE conduce cu doar un punct procentual, cu mult în marja de eroare.
CITEȘTE ȘI UBS: O ieșire a Marii Britanii din UE ar conduce la un declin de 10% al Bursei de la LondraOponenții susțin că apariția grăbită a lui David Cameron, care a promis organizarea referendumului în urmă cu trei ani pentru a respecta dorințele parlamentarilor conservatori, este motivată de îngrijorarea reală că britanicii ar putea să aleagă să părăsească UE.
"Cameron este panicat, lucrurile au ieșit de sub controlul său", a precizat Arron Banks, un britanic multi-milionar în asigurări, care finanțează una dintre campaniile pentru ieșirea din blocul comunitar.
Între timp, Raoul Ruparel, codirectorul Open Europe, a explicat că David Cameron a intenționat să proiecteze o imagine solemnă, demnă de un lider de stat, într-o situație crucială pentru viitor.
"Tocmai pentru că discursul nu era planificat, prim-ministrul pare panicat, însă oamenii vor vedea din știri doar clipurile în care acesta pare relaxat și măsurat în vorbe", a precizat Ruparel.
Cu doar două zile înainte de alegerile cruciale, cele două tabere își jucau ultima carte. Pro-europenii de la "Marea Britanie este mai puternică în Europa" au ales să publice ultimul poster cu o ușă care conduce spre întuneric, iar sloganul rămâne: "Plecăm și nu mai există cale de întoarcere".
Dacă alegătorii britanici vor alege să părăsească blocul comunitar, David Cameron ar putea să fie supus presiunilor politice pentru a-și da demisia din funcția de premier, deși a promis că nu va fi cazul. Pentru liderul executivului britanic, referendumul poate să însemne sfârșitul carierei politice.
CITEȘTE ȘI Soros: Lira se va prăbuși cu peste 20% în cazul Brexit, mai mult decât devalorizarea din 1992De asemenea, politica britanică poate ucide. Campania a fost suspendată timp de trei zile, după ce parlamentara laburistă Jo Cox a fost ucisă, cu exact o săptămâna înainte de votul crucial, în timp ce făcea campanie pro-UE în Birstall, Yorkshire. Cox, care sprijinea primirea unui număr mai mare de refugiați, a fost împușcată și înjunghiată în mod repetat în propria circumscripție.
"Avea poziții politice extrem de puternice și cred că a fost ucisă tocmai din această cauză. Era îngrijorată de direcția pe care o urmează politicienii, nu doar cei britanici, în ceea ce privește divizarea electoratului și exploatarea temerilor, apelarea la instictul de beză", a explicat Brendan Cox, soțul laburistei ucise.
Între timp, o parte din politicienii care susțin ieșirea din UE acuză tabăra pro-europeană că exploatează moartea lui Jo Cox, care nu este altceva decât o distracție a sistemului.
După moartea laburistei, sondajele au indicat o ușoară creștere a sprijinului electoratului britanic pentru rămânerea în UE, iar pro-europenii au preluat un avans fragil.
Anterior, un sondaj OBE a indicat că susținerea pentru râmânerea în blocul comunitar a ajuns la 53,3%, asta înseamnă o creștere cu doar 5% într-o perioadă limitată de timp.
"Toate numerele ultimului sondaj ORB indică un referendum la limită", a declarat Lyndon Crosby, un consilier politic care a lucrat pentru conservatori la legislativele din 2015.
Dincolo de vocile politicienilor britanici, renumitul fotbalist David Beckham a ales să sprijine campania pentru rămânerea în UE.
"Pentru binele copiilor și a nepoților noștri, ar trebui să înfruntăm problemele lumii împreună și nu pe cont propriu", a explicat fotbalistul britanic.
CITEȘTE ȘI Raport Unicredit Bank: Brexit-ul ar afecta România mai puțin decât statele din regiune, cu o depreciere temporară a leului de 5%Între timp, campania pentru "ieșire" și-a concentrat retorica pe așa-zisa imigrație necontrolată, iar politicienii eurosceptici au susținut că premierul a fost avertizat în urmă cu patru ani că scopul său de a reduce imigrația este imposibil de realizat din cauza regulamentelor europene stricte.
UKIP a mers atât de departe, încăt a publicat un poster cu un ambuteiaj alături de mesajul: "Invadarea școlilor". Politicienii eurosceptici susțin că aproape un sfert din școlile primare sunt pline sau supragalomerate din cauza imigranților.
Tabăra pentru "ieșire" se prezintă drept o alternativă politică anti-sistem, iar mesajul este unul clar și concis: apartenența la UE a lăsat controlul politic pe mâna Bruxelles-ului și a permis imigrația în masă. Tocmai un asemenea mesaj simplu atrage susținerea unui număr mare de britanici.
Deja zguduită de criza migranților și viitorul incert al zonei euro, UE riscă să piardă a doua cea mai mare economie, una dintre cele mai mari puteri militare europene, precum și cel mai bogat centru financiar. Însă, alegerea stă în mâna britanicilor.
De asemenea, George Soros a scris că un vot pentru "ieșire" ar putea să declanșeze o depreciere mai mare și mai puternică decât cea din "Miercurea Neagră", atunci când piețele financiare au forțat scoaterea lirei sterline de pe Mecanismul European al Ratelor de Schimb Valutar.
CITEȘTE ȘI BNR nu va lăsa leul să se deprecieze prea mult în caz unui Brexit – analiză ErsteÎntr-unul din ultimele avertismente cu privire la consecințele economice, două surse au explicat că Jaguar Land Rover se așteaptă la o scădere a profitului anual cu până la 1 miliard de dolari anual până în 2020, dacă britanicii votează pentru ieșire.
Avertismente serioase vin și de pe partea cealaltă a Atlanticului, unde directorul Rezervelor Federale, Janet Yellen, a precizat că un eventual Brexit ar declanșa o cursă a investitorilor spre securitate, ceea ce ar duce la întărirea dolarului și a monedelor din paradisurile fiscale ale lumii.
Milioane de britanici sunt, deci, chemați la urne pentru a decide dacă vor sau nu să rămână în UE, însă decizia lor nu va fi una simplă, iar eventuale consecințe vor fi resimțite în toate statele membre.