Beneficiile faptului că trăiesc în economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană ar putea fi trecătoare pentru români, potrivit unei analize Bloomberg.
În pofida creșterii spectaculoase a PIB, susținută de mult evidențiatele creșteri ale salariilor în sectorul public și reducerile de taxe, avuția netă a românilor raportată la venitul disponibil rămâne aproape de nivelul de acum cinci ani.
Pentru anumite persoane, câștigurile finanțează nevoile zilnice de bază, inclusiv alimente și haine, ceea ce nu este surprinzător într-o țară în care condițiile de trai sunt printre cele mai slabe din UE. Alții se răsfață cumpărând vacanțe și televizoare, iar doar o mică parte dintre români investesc în active pe termen lung, cum ar fi apartamente, se arată în analiza citată.
Florian Libocor, economist la BRD-Groupe Societe Generale în București, spune că oamenii se comportă ca și cum generozitatea guvernului va continua la nesfârșit. Însă, acest lucru nu pare posibil, având în vedere că autoritățile europene avertizează cu privire la riscurile pentru sustenabilitatea deficitului bugetar.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
“Mulți oameni nici măcar nu au așteptat să vadă dacă promisiunile se materializează și au consumat mai mult, acumulând mai multe datorii. La un moment dat, o corecție este inevitabilă”, adaugă Libocor.
Uniunea Europeană estimează că economia României va crește cu 4,4% în acest an după ce a eclipsat, anul trecut, toate celelalte economii din zone euro. Totuși, primele semne ale presiunii generate asupra populației au apărut deja.
Inflația a urcat, luna trecută, la maximul ultimilor 4 ani și jumătate, iar Banca Națională a României (BNR) a început deja să majoreze dobânda cheie, care se afla la un minim record din 2015.