Fitch confirmă ratingul României, dar avertizează asupra relaxării fiscale. Schimbările din justiție sunt un risc pentru dobânzile la care se împrumută România

Fitch confirmă ratingul României, dar avertizează asupra relaxării fiscale. Schimbările din justiție sunt un risc pentru dobânzile la care se împrumută România
scris 13 ian 2018

Agenția de evaluare financiară Fitch a confirmat ratingul suveran al României, pentru împrumuturi pe termen lung în valută și lei, decizie susținută de nivelul mderat al îndatorării țării. Agenția de rating atrage, însă, atenția că măsurile prociclice de relaxare fiscală și creșterea salariilor mai rapid decât productivitatea reprezintă riscuri pentru stabilitatea macroeconomică. De asemenea, și schimbările în justiție promovate de coaliția de guvernare reprezintă un risc si ar putea duce la deteriorarea calificativului suveran al țării.

România este evaluată de Fitch cu rating "BBB-" pentru împrumuturile în valută și lei pe termen lung. Perspectiva este stabilă. Calificativul este cel mai scăzut din categoria recomandată investitorilor. Ratingurile acordate de cele trei mari agenții de evaluare financiară, S&P, Moody's și Fitch, sunt atent urmărite de sectorul financiar pentru decizii de investiții. O reducere a ratingului, în categoria nerecomandată inestitorilor, ar însemna, cel mai probabil, dobânzi la împrumuturi substanțial mai mari pentru statul român.

Urmărește-ne și pe Google News

Ratingul de țară este susținut de o îndatorare moderată raportată la PIB, de PIB per capita și de indicatori de guvernanță în linie cu media țărilor în categoria de rating "BBB".

România a cerut băncilor propuneri pentru o nouă emisiune de eurobonduri CITEȘTE ȘI România a cerut băncilor propuneri pentru o nouă emisiune de eurobonduri

"Politică fiscală expansionistă a slăbit finanțele României. Fitch estimează că deficitul bugetar pentru 2017 a fost de 3%, neschimbat față de 2016, dar mult mai rău față de 0,8% în 2015. Situația fiscală din 2017 a fost susținută de un ritm puternic de creștere economică puternică, dar care Fitch considera ca nu poate fi susținut în continuare. Tința de deficit bugetar a fost atinsă doar prin cheltuirea a jumătate din fondurile planificate pentru investiții. Reducerile de taxe au coborât raportul venituri (bugetare, n.r.) în PIB la unul dintre cele mai reduse niveluri din regiune, în timp ce majorările substanțiale ale salariului minim, salariilor din sectorul public și pensiilor au crescut cheltuielile", notează Fitch.

Pentru anul 2018, Guvernul estimează un deficit bugetar de 3%, însă acesta este bazat pe proiectii economice optimiste și lipsa evaluării impactului unor cheltuieli, afirmă Fitch. Agenția de rating se așteaptă pentru România la un deficit bugetar de 3,4% în 2018.

Perspectiva deteriorării situației bugetare ridică pentru România riscul de a reintra în procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene, din care a ieșit în 2013. Procedura de deficit excesiv este inițiată împotriva statelor care nu respectă limita de 3% permisă în UE în privința deficitului bugetar.

Finanțele vor împrumuta 48 - 50 miliarde lei de pe piața internă și 5 miliarde euro de pe piețele externe CITEȘTE ȘI Finanțele vor împrumuta 48 - 50 miliarde lei de pe piața internă și 5 miliarde euro de pe piețele externe

Îndatorarea statului român a crescut în 2017, la 38% din PIB la finele anului 2017, potrivit estimărilor Fitch, de la 37,6% din PIB în 2016. Rată de îndatorare rămâne, însă, ușor sub media, de 40,9%, a altor țări din aceeași categorie de rating cu România.

Fitch se așteaptă și la o incetiinire în 2018-2019 a creșterii economice, odată cu diminuarea impulsului generat de măsurile de relaxare fiscală, precum și la accelerarea inflației, cu o medie de 3% în acest an.

Schimbările din justiție - risc pentru ratingul suveran

"Incertitudinea legată de reforma din justiție rămâne un risc pentru indcatorii de guvernanță ai României, aflăți în prezent în linie cu media statelor din categoria de rating BBB. Aprobarea de către Senat în decembrie 2017 a unor amendamente care slăbesc independența justiției a declanșat proteste publice și a atras critici din partea statelor UE. Propunerile controversate de schimbare a codului penal, inclusiv dezincriminarea unor fapte penale ale celor care comit abuz în serviciu, se afla încă pe agenda coaliției de guvernare PSD-ALDE", afirmă Fitch.

Concomitent cu reafirmarea ratingului suveran al țării, Fitch a confrmat și ratingurile orașului București, la "BBB-" pentru credie pe termen lung în valută și lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
rating
romania
rating suveran
banci