Berlinul a redus estimarea privind creșterea economiei germane în acest an

Berlinul a redus estimarea privind creșterea economiei germane în acest an
scris 22 feb 2024

Produsul intern brut al Germaniei este așteptat să crească cu doar 0,2% în acest an, față de estimarea anterioară de 1,3%, în timp ce țara traversează ”ape dificile”, a declarat ministrul german al Economiei, Robert Habeck, transmite CNBC.

Habeck a spus că guvernul anticipează că PIB-ul Germaniei va crește cu 1% în 2025, scrie News.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Germania și Austria au probleme economice pentru că tinerii nu vor să muncească. Paradox: șomaj ridicat și lipsă de angajați CITEȘTE ȘI Germania și Austria au probleme economice pentru că tinerii nu vor să muncească. Paradox: șomaj ridicat și lipsă de angajați

Vorbind în cadrul unui briefing de presă, ministrul a atribuit prognoza revizuită în scădere unui mediu economic global instabil și creșterii reduse a comerțului mondial, alături de rate mai mari ale dobânzilor. Aceste probleme au avut un impact negativ asupra investițiilor, în special în industria construcțiilor, a spus el.

Construcțiile de locuințe din Germania se numără printre sectoarele care au fost cele mai afectate de acest lucru, dezvoltatorii anulând proiecte, în timp ce numărul de comenzi în scădere, potrivit datelor recente.

Analiștii se tem ca sectorul s-ar putea confrunta cu noi dificultăți in acest an.

”Economia este în ape dificile. Ieșim din criză mai încet decât ne-am sperat”, a spus Habeck într-o declarație publicată online.

Acest lucru se întâmplă în ciuda scăderii costurilor energiei și inflației și revenirea la creștere a puterii de cumpărare a consumatorilor, a spus el.

Cu toate acestea, Habeck a susținut că Germania s-a dovedit rezistentă în fața pierderii accesului la livrările maritime de țiței și produse petroliere rusești, ca urmare a războiului din Ucraina.

Criza bugetară

Țara a evitat o recesiune în a doua jumătate a anului 2023, în ciuda scăderii PIB-ului cu 0,3% în ultimul trimestru, precum și pentru întregul an 2023.

PIB-ul din trimestrul al treilea pentru 2023 a fost revizuit pentru a reflecta însă stagnarea. Asta înseamnă că țara a evitat o recesiune tehnică, care se caracterizează prin două trimestre consecutive de creștere negativă.

Habeck a subliniat recenta criză bugetară a Germaniei, care a lăsat o gaură de 60 de miliarde de euro (65 de miliarde de dolari) în planurile financiare ale guvernului în următorii ani, ca o provocare economică suplimentară.

Anul trecut, curtea constituțională a țării a decis că este ilegal ca guvernul să realoce datoria de urgență care a fost preluată, dar care nu a fost utilizată în timpul pandemiei de Covid-19, către planurile sale bugetare actuale.

GRAFICE Isărescu se laudă cu politica monetară „adecvată”, când inflația e la peste 7% și va intra în țintă abia în doi ani. În Cehia, inflația a revenit în țintă, în Polonia și Ungaria a scăzut la sub 4% CITEȘTE ȘI GRAFICE Isărescu se laudă cu politica monetară „adecvată”, când inflația e la peste 7% și va intra în țintă abia în doi ani. În Cehia, inflația a revenit în țintă, în Polonia și Ungaria a scăzut la sub 4%

Acest lucru a cauzat perturbări semnificative în planificarea financiară și a forțat guvernul să facă reduceri și economii.

Cea mai mare provocare pentru Germania este lipsa de muncitori calificați, care se va intensifica în anii următori, a spus Habeck în remarcile publicate miercuri. El a mai spus că există diverse probleme structurale care trebuie abordate pentru ”apărarea” competitivității Germaniei ca centru industrial.

Habeck a abordat, de asemenea, perspectivele pentru inflație, spunând că este așteptat ca aceasta să încetinească la 2,8% pe parcursul anului 2024, înainte de a reveni din nou la intervalul țintă de 2% în 2025. Indicele armonizat al prețurilor de consum pentru ianuarie 2024 a ajuns la 3,1% pe o bază anuală.

viewscnt
Afla mai multe despre
germania
economie